“160 χρόνια made in Greece”, ένα αλλιώτικο ταξίδι στην ελληνική βιομηχανία

Το παλιό κλειστικό μηχάνημα της Δ. Νομικός στην έκθεση “160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία”

Η έκθεση “160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία” άνοιξε χθες (18/1) τις πόρτες της στο κοινό και μας καλεί να ανακαλύψουμε… αλλιώς την ελληνική βιομηχανία από το 1860 έως σήμερα. Η έκθεση φιλοξενείται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Στις 3 ενότητες της έκθεσης, γνωρίζουμε βιομηχανίες που καινοτόμησαν στον κλάδο τους, που παρασκεύασαν πρωτότυπα προϊόντα ή έφεραν νέα προϊόντα στην Ελλάδα, που κατοχύρωσαν διεθνείς πατέντες και άλλες που ξεκίνησαν φιλόδοξα αλλά δεν τα κατάφεραν. Αναγνωρίζουμε εταιρείες που ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη των βιομηχανικών πόλεων και τις βιομηχανίες που σχετίζονται με αυτές. Μα πάνω απ’ όλα, μέσα από άκρως ενδιαφέρουσες παράλληλες ιστορίες, ανακαλύπτουμε τα πρόσωπα πίσω από τις βιομηχανίες, τους βιομήχανους και τους εργάτες, τους άντρες και τις γυναίκες που μπλέχτηκαν από νωρίς στα γρανάζια των μηχανών…

Πρώτη στάση: Μηχανουργείο. Δεύτερη: Αποθήκη. Περιηγούμαστε στις δύο αίθουσες της Τεχνόπολης και στο ιδιαίτερο στήσιμο που εμπνέεται από τις εμπορικές και κλαδικές εκθέσεις, με 8 χρώματα να κυριαρχούν, ένα για κάθε κλάδο της ελληνικής βιομηχανικής ανάπτυξης: μέταλλα, χημικά, οικοδομικά υλικά και ύλες, ενέργεια, τρόφιμα και ποτά, κλωστοϋφαντουργία και ένδυση, καπνός, ξύλο και έπιπλο. 100 βιομηχανίες παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας μέσα από 800 αντικείμενα, μηχανήματα, πρώτες ύλες, παραγόμενα προϊόντα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, διαδραστικά παιχνίδια, προβολές και κρυμμένες πληροφορίες, για να καταλάβουμε πολύ γρήγορα ότι η βιομηχανία δεν είναι κάτι μακρινό, αλλά βρίσκεται καθημερινά δίπλα μας, μέσα στη ζωή μας.

Στον χώρο που είναι αφιερωμένος στα τρόφιμα και τα ποτά, συναντάμε και τα εκθέματα του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας Δ. Νομικός από τη Σαντορίνη. Βιβλία για τις ποικιλίες τομάτας, συμβόλαιο χωραφιού, σφραγίδα τοματοπολτού για τον Ελληνικό Στρατό, ετικέτες και συσκευασίες της Δ. Νομικός, καθώς και το κλειστικό μηχάνημα, το οποίο μάλιστα θα λειτουργεί κάθε Κυριακή, κλείνοντας μισόκιλες συσκευασίες που θα δίδονται στους επισκέπτες της έκθεσης ως αναμνηστικά.

Το ταξίδι συνεχίζεται και στο προαύλιο του Μηχανουργείου… Το Σιδηρουργείο του εργοστασίου φωταερίου μάς διηγείται μια ιστορία για την ενέργεια, ενώ στο Νέο Υδαταέριο έχουμε την ευκαιρία να δούμε έργα νέων δημιουργών στην εικαστική έκθεση “Αεριόφως”, μία σύμπραξη του Φυσικού Αερίου Αττικής με τον Όμιλο AKTO Art & Design και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Η εμπειρία ολοκληρώνεται με διαδραστικές ξεναγήσεις από τους ανθρώπους του Μουσείου, παράλληλες εκδηλώσεις στο INNOVATHENS και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα μικρά παιδιά.

Η εκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 25 Μαρτίου 2018, Τρίτη-Παρασκευή 12:00-20:00 και Σάββατο-Κυριακή 11:00-20:00.
Αίθουσες: Μηχανουργείο, Αποθήκη, Σιδηρουργείο, Προαύλιο Μηχανουργείου
Γενική είσοδος: 4 ευρώ | Μειωμένο (άνεργοι, μαθητές 6-18 ετών, φοιτητές): 2,5 ευρώ

Print Friendly, PDF & Email