Σαντορίνη: 62 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό

Το εξώφυλλο της εφημερίδας “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” δύο μέρες μετά τον μεγάλο σεισμό

Τη Δευτέρα 9 Ιουλίου συμπληρώνονται 62 χρόνια από τον μεγάλο σεισμό του 1956 στη Σαντορίνη, τον μεγαλύτερο σεισμό του 20ου αιώνα στην Ευρώπη.

Στο εξαιρετικά επεξηγηματικό και ενδιαφέρον άρθρο των Κώστα Παπαζάχου και Χάρη Κκαλλά που δημοσιεύθηκε στο Atlantea με την ευκαιρία της 60ης επετείου του μεγάλου σεισμού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της θαλάσσιας λεκάνης της νότιας Αμοργού, και είναι ο μεγαλύτερος σεισμός του 20ου αιώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τα Ουράλια έως το Γιβραλτάρ, και από τη Μάλτα έως τη Λαπωνία. Το έργο του κύριου σεισμού ολοκλήρωσε ένας ισχυρός μετασεισμός που ακολούθησε 12 λεπτά αργότερα, αν και οι επιπτώσεις του στη Σαντορίνη ήταν σχετικά περιορισμένες (σε σχέση με τον κύριο σεισμό).

Οι δύο σεισμοί όχι μόνο σκότωσαν 53 άτομα και τραυμάτισαν περισσότερα από 100, αλλά δημιούργησαν ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunami) στο Αιγαίο, το ύψος του οποίου έφθασε τα 25m στη νοτιοανατολική ακτή της Αμοργού, τα 20m στη βορειοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας και τα 10m στη Φολέγανδρο. Ο ίδιος ο σεισμός προκάλεσε πολύ σημαντικές βλάβες στη Σαντορίνη, κυρίως στους οικισμούς της καλδέρας (Οία, Φηρά, Ημεροβίγλι, κλπ.), και πιο περιορισμένες αλλά εξίσου σημαντικές σε άλλους οικισμούς όπως το Μεγαλοχώρι, τον Πύργο, την Επισκοπή Γωνιάς, κλπ. Το πλήγμα που προκάλεσε ο σεισμός στη φτωχή τότε Σαντορίνη ήταν τεράστιο, οδηγώντας μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στο να την εγκαταλείψει, παρά την επίσημη απαγόρευση (που ίσχυε τότε) για μετακίνηση του ανδρικού πληθυσμού από το νησί, ώστε να συμμετέχουν στην αναδόμηση του νησιού.”

Το πλήρες κείμενο του άρθρου μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

Με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου, ο ιεροψάλτης και οινολόγος Νίκος Βαρβαρήγος μας έστειλε την παρακάτω επιλογή εκκλησιατικών ύμνων “από την ακολουθία εις ανάμνησιν των φοβερών σεισμών που έπληξαν τη Σαντορίνη το 1956, ποιηθείσα υπό Γερασίμου Μικραγιαννανίτου, προνοία του τότε Μητροπολίτου Θήρας κυρού Γαβριήλ Καλοκαιρινού”.

Ψάλλουν οι πρωτοψάλτες του Μητροπολιτικού Ναού Υπαπαντής της Θήρας Νικόλαος Βαρβαρήγος και του Ιερού Ναού Αγίου Ευσταθίου Κοντοχωρίου Θήρας Ελευθέριος Φύτρος. Βίντεο – Μοντάζ, Νίκος Κορακάκης


Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here