14.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

8ος Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός: Για να ξαναγίνει αυτονόητο το φυσιολογικό

Share

Μητέρες από 57 πόλεις της χώρας πήραν μέρος στον 8ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό που διοργανώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 5 Νοεμβρίου, από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού και με σύνθημα “Στηρίζουμε τον Θηλασμό-ΜΑΖΙ!”.

Παρούσα στην ετήσια γιορτή του θηλασμού ήταν και φέτος (για τέταρτη χρονιά) η Σαντορίνη, με τις μητέρες να συγκεντρώνονται στην πλατεία του Εμπορείου. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εκ νέου εξοικείωση της κοινωνίας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότηταςσε Κέα, Κύθνο, Νάξο, Πάρο και Σύρο. Οι θηλάζουσες μητέρες των έξι συνολικά νησιών μαζί με τις οικογένειες τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ενώθηκαν με τις υπόλοιπες μητέρες, σε κάθε γωνιά της χώρας (συνολικά θήλασαν ταυτόχρονα περισσότερες από 3000 μητέρες-μέλη του πανελλήνιου δικτύου) στέλνοντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα για τον δημόσιο θηλασμό, που δεν πρέπει να είναι ταμπού.

Οι ομάδες του Δικτύου αποτελούνται από μητέρες που βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν την τέχνη του θηλασμού, να ενημερώνονται σωστά, να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, να μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες, τις χαρές και τις εμπειρίες τους, να αλληλοϋποστηρίζονται, να παίρνουν δύναμη και κουράγιο.

[adning id="140783"]


Θηλασμός για βρέφη και παιδιά
Η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστούν τον αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους και την συνέχισή του μέχρι το 2ο έτος μαζί με την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή, ή και ακόμα περισσότερο για όσο επιθυμεί η δυάδα μητέρας-παιδιού. Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός σημαίνει να μην παρέχεται στο παιδί κανενός άλλου είδους τροφή σε υγρή ή στερεά μορφή, αλλά το παιδί να θηλάζει συχνά και ανεμπόδιστα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς και χωρίς πρόγραμμα.

Η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού
Ο θηλασμός είναι τέχνη που μαθαίνεται και μεταδίδεται αλυσιδωτά από γυναίκα προς γυναίκα, από γενιά σε γενιά. Η παρέμβαση των εταιριών που παράγουν υποκατάστατο μητρικού γάλακτος ξεκίνησε έντονα στην Ελλάδα κατά τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και ήταν αρκετή για να σπάσει ο κρίκος της αλυσίδας και να χαθεί η τέχνη, κάτι που προσπαθούν να ξαναβρούν πολλές μητέρες τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσω του Δικτύου.

Ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της δεν είναι επίδειξη, είναι δικαίωμα! Οι μητέρες που θηλάζουν δημόσια, εκτός του ότι ανταποκρίνονται σε μία φυσική ανάγκη του παιδιού τους, δίνουν την ευκαιρία σε μέλλουσες και νέες μητέρες να δουν κάτι που πιθανόν δεν έχουν ξαναδεί στο κοντινό τους περιβάλλον: την εικόνα ενός βρέφους ή ενός νηπίου να μεγαλώνει θηλάζοντας.

Απέχουμε πολύ από το να ξαναγίνει ο θηλασμός το κανονικό και το αυτονόητο, όμως κάθε φορά που μια μητέρα θηλάζει δημόσια, βάζει ένα ακόμα λιθαράκι για να επιστρέψουμε ως κοινωνία σε αυτή την κανονικότητα.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη