Θέματα υγείας: Ο αιφνίδιος θάνατος σε ηλικίες άνω των 30

Τα βήματα για επιτυχή καρδιοναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Κλείνουμε σήμερα την τριλογία με ένα πολύ σημαντικό θέμα, τον αιφνίδιο θάνατο. Αφού αναφερθήκαμε στο συμβάν αυτό σε βρέφη και νέα ενήλικα άτομα, θα εξετάσουμε τα αίτια αλλά και την πρόληψη σε ενήλικες άνω των 30-35 ετών.

Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ σημαντικό σε όλον τον λεγόμενο Δυτικό κόσμο και εμφανίζεται περίπου σε 1/1.000 άτομα ανά έτος (1/100.000 για άτομα κάτω των 30 ετών). Η βασική αιτία είναι η στεφανιαία νόσος και αφορά περίπου το 80% των περιπτώσεων, με τους άνδρες να κινδυνεύουν 4-7 φορές περισσότερο από τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Το υπόλοιπο 20% αφορά συνήθως άλλα καρδιακά νοσήματα όπως οι μυοκαρδίτιδες και οι μυοκαρδιοπάθειες, διάφορες βαλβιδοπάθειες, καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.

Να τονίσουμε εδώ πως η πλειονότητα των επεισοδίων αυτών είναι χωρίς κανένα προηγούμενο σύμπτωμα. Η διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιος θάνατος αλλά η αναστροφή της πορείας απαιτεί εκπαιδευμένο λαό, σύγχρονο εξοπλισμό και κυρίως μεγάλη ταχύτητα αντίδρασης. Σκεφτείτε ότι αν για πάνω από 4-5 λεπτά δεν επανέλθει η λειτουργία της καρδιάς και κυρίως δεν υποβληθεί το θύμα σε καρδιοναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), τότε ο θάνατος είναι βέβαιος…

Τα βήματα για επιτυχή ΚΑΡΠΑ
– Σιγουρευτείτε ότι είναι ασφαλές να πλησιάσετε
– Ελέγξτε το θύμα για κάποια αντίδραση
– Καλέστε βοήθεια
– Γύρτε πίσω το κεφάλι, σηκώστε το πηγούνι και ελέγξτε την αναπνοή
– Καλέστε ασθενοφόρο και δηλώστε το όνομά σας, πού βρίσκεστε και περιγράψτε τι συμβαίνει
– Τοποθετήστε τον καρπό του ενός χεριού στο κέντρο του στήθους
– Βάλτε το άλλο χέρι από πάνω και κλειδώστε τα δάκτυλα
– Το βάθος της συμπίεσης για τους ενήλικες πρέπει να είναι τουλάχιστον 4-5 εκατ
– Η συχνότητα συμπιέσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον 100/min
– Αν θέλετε δώστε 2 αναπνοές κάθε 30 συμπιέσεις, αλλιώς συνεχίστε να συμπιέζετε το στήθος (ο κύκλος 30:2 της ΚΑΡΠΑ).
– Μην ανησυχείτε δεν μπορείτε να βλάψετε τον άρρωστο
– Αν μπορείτε να εναλλάσσετε αυτόν που κάνει τις συμπιέσεις κάθε 2 λεπτά
– Αν έρθει κάποιος να βοηθήσει ζητήστε του να ψάξει για εξωτερικό απινιδωτή.

Να θυμάστε λοιπόν πως η πρόληψη της στεφανιαίας νόσου είναι πολύ ασφαλέστερη κατάσταση. Μην καπνίζετε, παρακολουθείτε την πίεσή σας, μετράτε το σάκχαρο και την χοληστερόλη σας. Ζητήστε την γνώμη των ειδικών πριν είναι αργά.

Η δε πολιτεία και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να εκπαιδεύσουν τον πληθυσμό, από το σχολείο κιόλας, στην χρήση των απινιδωτών (AED), οι οποίοι πρέπει να είναι τοποθετημένοι όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κόσμου, όπως χώροι μεγάλων εκδηλώσεων, αθλητικά κέντρα, πολυσύχναστες παραλίες, μεγάλα πολυκαταστήματα κλπ. Το κόστος είναι προσιτό και η ζωή που θα σωθεί ανεκτίμητη…

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

Print Friendly, PDF & Email