Αλέξης Τσίπρας από Σύρο: “Ένα όραμα δεκαετιών έγινε πράξη”

Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Τη Σύρο επισκέφτηκε σήμερα Δευτέρα 19/3 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να εγκαινιάσει το έργο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ, ένα έργο που ανοίγει μια καινούρια σελίδα για την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών.

Ο βασικός κορμός του έργου που εγκαινιάστηκε σήμερα, είναι το καλώδιο υψηλής τάσης μήκους 105 χιλιομέτρων, που συνδέει πλέον τη Σύρο με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω του υποσταθμού που έχει κατασκευαστεί στο Λαύριο. Και ακολούθως, με αντίστοιχες καλωδιακές συνδέσεις, η Σύρος συνδέεται με την Τήνο, καθώς και με την Πάρο, που τροφοδοτεί με τη σειρά της μια σειρά από άλλα γειτονικά νησιά. Έτσι η Σύρος, η Τήνος και η Πάρος, αλλά και η Αντίπαρος, η Νάξος, το Κουφονήσι, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, αλλά και η Ίος, η Σίκινος και η Φολέγανδρος, όλα αυτά τα νησιά συνδέονται, πλέον, με το ηπειρωτικό σύστημα. Το αμέσως επόμενο διάστημα, με την ένταξη και της Μυκόνου, ολοκληρώνεται η πρώτη σημαντική φάση του έργου.

Με την παύση λειτουργίας των αυτόνομων σταθμών παραγωγής ρεύματος, που λειτουργούσαν με πετρέλαιο έως τώρα στη Σύρο, στην Πάρο και τη Μύκονο, υπολογίζεται ότι θα έχουμε μια εξοικονόμηση περίπου στα 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία μέχρι τώρα επιβάρυναν τις λεγόμενες “Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας” (ΥΚΩ) που επιμερίζονταν στους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών. “Το κόστος αυτό θα μειωθεί δραστικά, πράγμα το οποίο αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο όφελος, όχι μόνον για την οικονομία, αλλά και για την κοινωνία” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 245 εκατομμύρια ευρώ και πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, το έργο αυτό εξασφαλίζει την αξιόπιστη και επαρκή ενέργεια των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά είναι σημαντικό συνολικότερα, διότι στην πραγματικότητα επιτυγχάνονται πολλοί στόχοι ταυτόχρονα:
– Επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση κόστους για την παραγωγή ενέργειας.
– Επιτυγχάνεται ένα πολύ καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
– Εξασφαλίζεται ενεργειακή αξιοπιστία ακόμα και σε περιόδους αιχμής και αυξημένης ζήτησης
– Υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική.
– Όλα αυτά μαζί σημαίνουν πάρα πολλά τόσο για την τοπική οικονομία, όσο και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Η δεύτερη φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019. Προβλέπει την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Νάξου, καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων της Άνδρου με την Τήνο και της Άνδρου με την Εύβοια. Πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε την επίσπευση κατά δύο χρόνια και της τρίτης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου μεταξύ Σύρου και Λαυρίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020. Με την ολοκλήρωση των τριών πρώτων φάσεων, υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση πόρων για την επόμενη 20ετία θα φτάσει κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα περιλαμβάνει τα νησιά των δυτικών και των νότιων Κυκλάδων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι διασυνδέσεις και των μεγαλύτερων νησιών των Δωδεκανήσων.

[adning id="140783"]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη