Ανακύκλωση στα νησιά – Συνέδριο στη Σαντορίνη 13-14/5/2016

recis2016_banner_308x348_grTo δεύτερο διεθνές συνέδριο με θέμα την Ανακύκλωση στις Νησιωτικές Περιοχές (RECIS 2016) θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη στις 13-14 Μαΐου 2016, στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός.

Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα των:
– Υπουργείου Περιβάλλοντος
– Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
– Δήμου Θήρας
– Ελληνικού  Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ)

Το συνέδριο έχει την υποστήριξη του γερμανικού οργανισμού Friedrich Ebert Stiftung και του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου & Ιονίου ΔΑΦΝΗ.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι πλούσιο και πολυδιάστατο καλύπτοντας όλες τις πτυχές του ζητήματος. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι παρουσιάσεις που αφορούν στις επιτυχημένες πρακτικές που ακολουθούνται στα νησιά Bornholm της Δανίας και Helgoland της Γερμανίας.

Αναλυτικές πληροφορίες για το συνέδριο RECIS 2016, το πρόγραμμα και τι δυνατότητες εγγραφής είναι διαθέσιμες εδώ: http://recis2016.conferences.gr

[hr style=”single”]

Oι νησιωτικές περιοχές είναι ίσως οι περιοχές με το εντονότερο πρόβλημα στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία έχει εξελιχθεί ως μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νησιωτικοί φορείς. Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ποσοστό των ανακυκλώσιμων υλικών που περιέχονται στα απορρίμματα των νησιωτικών περιοχών, η σωστή οργάνωση και διαχείριση της ανακύκλωσης των αστικών στερεών αποβλήτων θεωρείται κλειδί για την περιβαλλοντικά αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων.

Τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι νησιωτικές περιοχές, δηλαδή το μικρό μέγεθος σε μόνιμο πληθυσμό και έκταση, η άνιση κατανομή της παραγωγής των απορριμμάτων κατά την διάρκεια του έτους λόγω του τουρισμού, ο ολοένα αυξανόμενος όγκος τουριστών που δέχονται, η ανάγκη για μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών δια θαλάσσης προς τα κέντρα συγκέντρωσης και επεξεργασίας, η απόσταση από τους τελικούς αποδέκτες των ανακυκλωμένων υλικών είναι μερικές από τις βασικότερες επιπρόσθετες δυσκολίες που υπάρχουν και που η αντιμετώπισή τους απαιτεί ειδικές ρυθμίσεις και σωστή οργάνωση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Επιπρόσθετα, τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι νησιωτικές περιοχές επηρεάζουν το κόστος και την αποδοτικότητα των συστημάτων διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων τους.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη