Θέματα υγείας: Αντιγριπικό εμβόλιο – Πότε και για ποιους;

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ακούμε παραινέσεις από κράτος και ιατρούς για να υποβληθούμε σε αντιγριπικό εμβολιασμό. Ποιοι και πότε πρέπει να το κάνουμε και γιατί;

Τα κρούσματα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα αρχίζουν να αυξάνονται συνήθως τον μήνα Ιανουάριο και κορυφώνονται Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η προφύλαξη από τον ιό πρέπει να γίνεται με σωστό και έγκαιρο εμβολιασμό, ώστε να παράσχει την καλύτερη δυνατή προφύλαξη. Λόγω μεταλλαγής σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους του ιού της γρίπης, κάθε χρόνο και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατασκευάζονται τα κατάλληλα εμβόλια. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται έγκαιρα διότι χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να αναπτύξει ο οργανισμός μας ανοσολογική απάντηση.

Θεωρητικά μπορεί να εμβολιαστεί ο οποιοσδήποτε μετά την ηλικία των 6 μηνών εφ όσον το επιθυμεί. Υπάρχουν όμως ομάδες αυξημένου κινδύνου, για τις οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντική η προστασία που προσφέρεται. Οι ομάδες αυτές είναι: Άτομα άνω των 60 ετών, οι πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, καρδιακά νοσήματα και κυρίως καρδιακή ανεπάρκεια, οι μεταμοσχευμένοι, οι ευρισκόμενοι σε ανοσοκαταστολή, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, από νεφρική ανεπάρκεια, από αιμοσφαιρινοπάθειες, από νευρομυικά νοσήματα, οι έγκυες, οι λεχωίδες και οι θηλάζουσες, όσοι έχουν πολύ αυξημένο βάρος με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40 Kg/m², παιδιά που παίρνουν χρόνια ασπιρίνη για νοσήματα όπως η νόσος Kawasaki ή ρευματοειδής αρθρίτιδα, και άτομα που είναι σε στενή επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών.

Υπάρχει ακόμη και η κατηγορία ανθρώπων που δεν κινδυνεύουν οι ίδιοι τόσο από την γρίπη, όσο αυτοί τους οποίους φροντίζουν ή συναναστρέφονται, όπως όσοι φροντίζουν ασθενείς, ώστε να μην τους μεταδώσουν την γρίπη, άτομα που ζουν και εργάζονται σε κλειστούς χώρους όπως τρόφιμοι ιδρυμάτων, σπουδαστές εσωτερικοί σε σχολές κλπ και τέλος οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Εννοείται πως ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων, η απομόνωση των πασχόντων από ευαίσθητα άτομα, η λήψη των κανόνων υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, είναι απολύτως απαραίτητα.

Αξιόλογες παρενέργειες από τους εμβολιασμούς δεν έχουν καταγραφεί. Η άποψη που κυκλοφορεί για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των εμβολιασμών δεν έχουν τεκμηριωθεί, τουλάχιστον πλήρως, ώστε να αποτρέπουν τα άτομα υψηλού κινδύνου από το να εμβολιάζονται.

Ο εμβολιασμός συνεπώς πρέπει να γίνεται Οκτώβριο και Νοέμβριο, μπορεί όμως να γίνει όποτε το αποφασίσει κάποιος και συνήθως καλύπτει για τους επόμενους μήνες με ένα κενό τις πρώτες 2-3 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Σε άτομα πολύ υψηλού κινδύνου μπορεί να χρειαστεί και δεύτερος εμβολιασμός προς την άνοιξη. Να σημειώσουμε πως η γρίπη μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, έως και θάνατο και να μην την συγχέουμε με τα απλά κρυολογήματα. Μιλήστε με τους γιατρούς σας για την ορθή πληροφόρησή σας.

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη