Θέματα υγείας: Από το έμφραγμα στην καρδιακή ανεπάρκεια

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Η συχνότητα των εμφραγμάτων είναι δυστυχώς μεγάλη και όσο ο πληθυσμός γερνά, η συχνότητα αυτή θα μεγαλώνει, παρά τα πολύ μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στην μείωση της στεφανιαίας νόσου και των επιπλοκών της.

Μετά από ένα έμφραγμα, τη διακοπή δηλαδή της κυκλοφορίας του αίματος σε ένα τμήμα της καρδιάς, ένα μικρό ή μεγάλο τμήμα του μυός της καρδιάς, νεκρώνεται και αντικαθίσταται από μια ουλή. Η περιοχή αυτή δεν μπορεί πλέον να εκτελέσει το έργο της, δηλαδή να συσπάται ομαλά, προωθώντας το αίμα προς το σώμα μας. Έχει υπολογιστεί πως το ποσοστό αυτών που μέσα σε έξι χρόνια μετά το έμφραγμα θα αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια, είναι 22% για τους άνδρες και 46% για τις γυναίκες.

Όταν εμφανιστεί η καρδιακή ανεπάρκεια, ο ασθενής έχει πρόβλημα με έντονη κόπωση, δύσπνοια και κατακράτηση υγρών. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων γίνεται με διάφορα φάρμακα, άλλοτε επιτυχώς αλλά και κάποιες φορές όχι. Κάποια περιστατικά μπορεί να φτάνουν έως και στην ανάγκη μεταμόσχευσης καρδιάς.

[adning id="140783"]

Έτσι είναι κατανοητό πως η καρδιακή ανεπάρκεια μετά από ένα έμφραγμα είναι μια σοβαρή επιπλοκή, με μόνο το 25% των ασθενών να επιβιώνει για μια 10ετία. Παγκοσμίως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτής της κακής εξέλιξης με κορυφαία βέβαια την προσπάθεια αποτροπής του εμφράγματος, τη μείωση του χρόνου προσέλευσης σε οργανωμένη μονάδα με χορήγηση θρομβόλυσης ή βέβαια της άμεσης αγγειοπλαστικής (πολύ καλύτερη αντιμετώπιση), με χορήγηση φαρμάκων που μειώνουν το “ζόρισμα” της καρδιάς και της δίνουν χρόνο να αναρρώσει. Παρ’ όλα αυτά όμως η καρδιακή ανεπάρκεια όταν εγκατασταθεί είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Διάφορες θεραπείες υπάρχουν σε πειραματικό επίπεδο, με πιο ελπιδοφόρα την χορήγηση βλαστοκυττάρων, που έχει όμως ακόμη καιρό έως ότου μπορέσει να εφαρμοστεί με επιτυχία σε έκταση.

Μέχρι τότε προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να μην καπνίζει, να χάσει βάρος, να περπατά και να ρυθμίζει, πάντα με συμβουλές ειδικών, την πίεσή του, το σάκχαρό του και την χοληστερίνη του. Όταν δε εμφανίσει συμπτώματα ύποπτα για έμφραγμα να μην τα αγνοήσει, γιατί η καθυστέρηση προσέλευσης σε νοσοκομείο, έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη νέκρωση στο μυοκάρδιο και την αδυναμία των ιατρών να αποτρέψουν την εκδήλωση της καρδιακής ανεπάρκειας.

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη