Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ιδεών για τον αστικό εξοπλισμό των νησιών προκηρύσσει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Εννέα συνολικά πανελλήνιοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί ιδεών, που αφορούν στον αστικό εξοπλισμό των νησιών, Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, θα προκηρυχθούν εντός του Οκτωβρίου, στοχεύοντας στην αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος των νησιών, αλλά και στην απόκτηση χαρακτηριστικών που θα αποτελέσουν στοιχείο της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, που υλοποιείται σε στενή συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας με τον Αρχιτεκτονικό Σύλλογο Δωδεκανήσου και το ΤΕΕ  Δωδεκανήσου, φορείς οι οποίοι, από την πρώτη στιγμή, χαιρέτισαν την πρωτοβουλία ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα διενεργηθούν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στο Νότιο Αιγαίο, οι οποίοι θα «απελευθερώσουν» την δημιουργική φαντασία του αρχιτεκτονικού δυναμικού της περιοχής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αισθητική αναβάθμιση των νησιών.

arxitektonikoi_diagonismoiΗ πορεία της προετοιμασίας των διαγωνισμών, συζητήθηκε σε συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη, με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Γιώργο Σκιαδόπουλο, με την συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας, το μεσημέρι της Τετάρτης 7/9.

Εντός του Οκτωβρίου θα προκηρυχθούν εννέα πανελλήνιοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, οι οποίοι αφορούν στον αστικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα στον σχεδιασμό πρότυπου τύπου:

  • Καθιστικού εξωτερικού χώρου (παγκάκι)
  • Φωτιστικού εξωτερικού χώρου
  • Καλάθων Απορριμμάτων εξωτερικού χώρου
  • Στάσης μέσων μαζικής μεταφοράς
  • Εξοπλισμού παραλιών (υπαίθριο αναψυκτήριο, αποδυτήριο, πύργος ναυαγοσώστη και ντουζιέρα)

Σκοπός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών είναι η αναζήτηση πρότυπων σχεδιαστικών προτάσεων,  που θα συμβάλουν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου των περιοχών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ μελλοντικά, με την υλοποίησή τους, θα αποτελέσουν χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης των νησιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ανεξάρτητα από την έκβασή του, αποτελεί αφορμή για ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο τόσο μεταξύ αρχιτεκτόνων, όσο και μεταξύ επίσημων φορέων και πολιτών. Αυτή η ανταλλαγή είναι και μία από τις σημαντικότερες προσφορές του θεσμού στην αρχιτεκτονική του τόπου, αφού ακόμη και από προτάσεις που δεν βραβεύονται προκύπτουν προβληματισμοί και ζυμώσεις που μπορούν να διαμορφώσουν την εξέλιξη των ιδεών αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία να δημοσιοποιηθούν.

Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, συνδράμουν στην επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού. Τα αποτελέσματα των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών θα παραδοθούν στους Δήμους της Περιφέρειας για να προχωρήσουν στις αντίστοιχες αισθητικές παρεμβάσεις.

Print Friendly, PDF & Email