Αισθητική του Δημόσιου Χώρου: Από τα λόγια στην πράξη

Του Κώστα Κωνσταντινίδη*

Επανειλημμένες το τελευταίο διάστημα οι αναφορές και οι παραινέσεις του Δημάρχου Θήρας Αναστάσιου Νικόλαου Ζώρζου για την αναβάθμιση της αισθητικής του δημόσιου χώρου του Δήμου Θήρας.  Και δεν περιορίζεται μόνο σε προφορικές αναφορές καθώς για πρώτη φορά, μεσοκαλόκαιρο, αποξηλώθηκαν από συνεργεία του Δήμου οι αφίσες από δένδρα και κολώνες και επιβλήθηκαν πρόστιμα στους υπαίτιους της αφισορύπανσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο σε δύο πρόσφατες συνεδριάσεις του, ασχολήθηκε με το θέμα της αφισορύπανσης, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις, τη δεύτερη μάλιστα φορά επέβαλε πρόστιμο 5.000 ευρώ σε επιχείρηση που τοποθετούσε αφίσες κατά σύστημα και επαναλαμβανόμενα.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ορίσθηκε εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, η κα Όλγα Γραβάνη, με αρμοδιότητα τη βελτίωση της αισθητικής του Δημόσιου Χώρου και την προστασία του Τοπίου του Δήμου Θήρας.

Είναι όμως προφανές ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι της Σαντορίνης και της Θηρασίας και όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στα νησιά θα έχουν τον αποφασιστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση της αισθητικής του δημόσιου χώρου του τόπου μας και αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Πολύ πρόσφατα ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης, επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΤΕ και συνιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες και πλέον επιτυχημένες τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας, του ξενοδοχείου ΣΑΝΗ στη Χαλκιδική, γράφει στο profile του στο Facebook το εξής, γεμάτο απογοήτευση, κείμενο:

“Με τη mexa στο ρουθούνι
Εικόνα της “τουριστικής” Χαλκιδικής: Ζέστη, σκουπίδια παντού, σκόνη, ξερόχορτα και αγκάθια, πεταμένα πλαστικά και κουρελοαφίσες συναυλιών κρεμασμένες στις κολώνες.
Σκληρά φώτα νέον και λιγούρικα ουρλιαχτά από καψουροτράγουδα της συμφοράς.
Και μέσα σ΄ αυτό το αλαλούμ και την κάψα γουναράδικα παντού με ταμπέλες στα ρώσικα: Mexa, mexa mexa….
Βιζόν δίπλα σε πιτόγυρους και τσιντσιλά με φόντο τα καφάσια του μπακάλη που έκλεισε το πεζοδρόμιο.
Μάλλον έχω παραισθήσεις….Γιατί ξαφνικά τους βλέπω όλους με γούνες μέχρι τον αστράγαλο να τρώνε μουσακάδες σκουπίζοντας τη λίγδα στα μανίκια.
Και κάπου βαθειά,κάτω από τόνους γουναρικά, μπάζα, σκουπίδια και ευτέλεια, άγρια βιασμένη, βρίσκεται η Χαλκιδική που κάποτε ξέραμε….
Mexa, mexa, mexa… Ήμαρτον Θεέ μου!
Τόση mexa σε πιο χαρτομάντηλο μπορεί να χωρέσει;”

Η Σαντορίνη σήμερα βέβαια δεν είναι έτσι, αλλά δεν πρέπει αύριο να γίνει έτσι.

Η Κανονιστική Απόφαση του Δήμου Θήρας, που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 23/3/2012 και που αντικείμενό της “είναι η θέσπιση προδιαγραφών & κανόνων, για τη χρήση των πεζοδρομίων, των οδών, των πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων, οι οποίοι θα δεσμεύουν τις δημοτικές υπηρεσίες καθώς και τους χρήστες και εκμεταλλευτές αυτών” γράφει στην εισαγωγή της:

“Οι κοινόχρηστοι χώροι, έχουν κατά προτεραιότητα χαρακτήρα κοινωνικό, αφού είναι χώροι συνάντησης, κοινωνικής και πολιτιστικής έκφρασης. Παράλληλα πρέπει να αναδεικνύουν τον αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό χαρακτήρα των οικισμών του Δήμου Θήρας.”

Συμβαίνει αυτό σήμερα? Η ερώτηση είναι μάλλον ρητορική. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν τη θέταμε ως εξής:
Τι πρέπει να κάνουμε για να συμβεί αυτό?

*Ο Κώστας Κωνσταντινίδης είναι τουριστικός επιχειρηματίας και εκδότης του “ατλαντίς”

Σημείωση σύνταξης:
Η παραπάνω Κανονιστική Απόφαση είναι διαθέσιμη εδώ: Β4ΩΝΩΡΝ-ΛΑ2

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη