Αθηνόραμα travel: Πολυσύνθετο και πρωτοποριακό το Έτος Γαστρονομίας Σαντορίνης 2013

Της Άρτεμης Τζίτζη (αναδημοσίευση από το αθηνόραμα travel)

Έτος Γαστρονομίας Σαντορίνης 2013
Ένας απολογισμός με αφορμή το 9ο συνέδριο IMIC

Σε λίγες μέρες, το Έτος Γαστρονομίας Σαντορίνης 2013 που ξεκίνησε τον προηγούμενο Ιανουάριο, ολοκληρώνει την εντυπωσιακή πορεία στο Λονδίνο, στη διεθνή έκθεση τουρισμού World Travel Market, 5 –7 Νοεμβρίου.

Η συνολική εμπειρία από την ετήσια πορεία του, συζητήθηκε, αναλύθηκε και εκτιμήθηκε στο 9ο συνέδριο IMIC για το Έτος Σαντορίνης με θέμα «Τουρισμός και Γαστρονομία: Η επόμενη μέρα», που έγινε 17 –19 Οκτωβρίου. Διάσημοι καλεσμένοι –ο Έρικ Γουλφ, διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Γαστρονομικού Τουρισμού αλλά και ο Ηλίας Μαμαλάκης, ανάπτυξη ειδικών θεμάτων όπως η Παλέτα των Κυκλαδίτικων Τυριών και ο ρόλος των social media στο τουριστικό προϊόν, παρουσίαση της εμπειρίας τουριστικών –γαστρονομικών projects όπως η Aegean Cuisine και το Ελληνικό Πρωινό. Και βεβαίως, η ανακοίνωση του τι μέλλει γενέσθαι από την ομάδα πρωτοβουλίας του Έτους που ετοιμάζει τη δημιουργία ενός cluster με την ονομασία «Gastronomy in Santorini – A unique experience», ανοιχτό σε όλους όσοι ενδιαφέρονται και το οποίο σε λίγο θα αποκτήσει λογότυπο και νομική οντότητα. Αντικείμενό του θα είναι η διαχείριση της γαστρονομίας της Σαντορίνης με στόχο την περαιτέρω προβολή του νησιού ως γαστρονομικού προορισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Τα απίστευτα εδέσματα από τους επαγγελματίες εστιάτορες, το φοβερό κρασί από τους οινοποιούς, τα αρτοποιήματα από τους φούρνους, τα κυκλαδίτικα και τα σαντορινιά τυριά καθώς και τα μοναδικά τοπικά προϊόντα από τα μαγαζιά delicatessen του νησιού που γεύτηκαν οι ξένοι δημοσιογράφοι και οι σύνεδροι, τα θαυμάσια ξενοδοχεία που τους φιλοξένησαν και το ωραιότατο συνεδριακό κέντρο Πέτρος Νομικός στα Φηρά (με θέα που κόβει την ανάσα στην Καλντέρα και δείχνει το μαγικό τοπίο του νησιού) ήταν μια πρώτη «επίδειξη δύναμης» που δικαιώνει και εξηγεί το 1,8 εκ. επισκέπτες που έφθασαν μέσα στο χρόνο στο νησί και την ανάδειξη της Σαντορίνης σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως και που στο άμεσο μέλλον έχει όλα τα προσόντα για να διεκδικήσει και δάφνες παγκόσμιου γαστρονομικού προορισμού (μιας και στην Ελλάδα είναι ήδη από τα λίγα μέρη με τόσα πολυβραβευμένα εστιατόρια).

Πέρα όμως από τις δράσεις που έγιναν και από τις δράσεις που προγραμματίζονται για το μέλλον, αυτό που έκανε το Έτος Γαστρονομίας Σαντορίνης 2013 μοναδικό, είναι η …σκανδαλιστική θα έλεγα, για τα ελληνικά δεδομένα, συνεργασία και συνεννόηση των επαγγελματιών του νησιού, που απαρτίζουν την ομάδα πρωτοβουλίας για τη διοργάνωσή του. Εστιάτορες, οινοποιοί, παραγωγοί, έβαλαν πλάτη ο ένας στον άλλο και όλοι μαζί υποστήριξαν και προώθησαν τη δουλειά τους και, εξίσου ενδιαφέρον και μάλλον περίεργο για τα ελληνικά πολιτικά ήθη, ο Δήμος Σαντορίνης με επικεφαλής το δήμαρχο Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο, έβαλε τη σφραγίδα του και έκανε ό, τι γινόταν καλύτερο για την επιτυχία της προσπάθειας διατηρώντας χαμηλό προφίλ, τόσο χαμηλό που ίσως δεν έδειξε σε πανελλαδικό επίπεδο σε όλο της το μέγεθος τη δουλειά που έχει επιτευχθεί.

Για τον χαρακτήρα του Έτους Γαστρονομίας, από τη μια πλευρά, ο κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης ιδιοκτήτης του θρυλικού εστιατορίου Σελήνη και πατριάρχης της νέας ελληνικής κουζίνας, είπε πως «έπαιξε ρόλο εσωτερικό, οργάνωσης και αυτογνωσίας», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχείου Heliotopos κ. Κώστας Κωνσταντινίδης και διοργανωτής των συνεδρίων IMIC τόνισε την εξωστρέφεια της διοργάνωσης, λέγοντας πως «πολλά πράγματα έγιναν το 2013 στο πλαίσιο του έτους γαστρονομίας της Σαντορίνης, όπως σεμινάρια, επισκέψεις δημοσιογράφων, και συμμετοχή σε εκθέσεις». Η κ. Ελευθερία Φλατκάκη, Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «2013 Έτος Γαστρονομίας» εμβληματικό έργο που προήλθε από το όραμα και την συνεργασία των τοπικών φορέων και είπε ότι πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση για τα άλλα νησιά.

Το σαντορινιό κρασί στο προσκήνιο

Στα γεγονότα τώρα, αιχμή του δόρατος, υπήρξε το διάσημο και ήδη καταξιωμένο παγκοσμίως σαντορινιό κρασί. Καταγράφηκαν για πρώτη φορά τα περισσότερα από 150 κρασιά του νησιού στα ελληνικά και στα αγγλικά, τα οινοποιεία είχαν πολύ μεγάλη αύξηση πωλήσεων, υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση στην προσέλευση ξένων και Ελλήνων τουριστών στις γευσιγνωσίες που οργάνωσαν στα οινοποιεία, ενώ στα εστιατόρια ζητήθηκε με επιμονή εμφιαλωμένο κρασί και για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού αντιστράφηκε σε επίπεδο ζήτησης, η σχέση εμφιαλωμένου –χύμα επ’ ωφελεία του πρώτου. Περισσότεροι από 350 εργαζόμενοι από κλάδους σχετικούς με τον τουρισμό, την οινοποίηση, τη σίτιση, την παραγωγή και τη διάθεση τοπικών προϊόντων πέρασαν από σεμινάρια με αντικείμενο το Έτος Γαστρονομίας και τη θεματική του και πήραν τη σχετική πιστοποίηση καθώς και workshops με οινολόγους για συνδυασμούς φαγητού – σαντορινιού κρασιού.

Γαστρονομία και τουρισμός

Στον τομέα της εστίασης, κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων έγιναν ειδικές παρουσιάσεις σχετικά με το πώς μπορεί να ενταχθούν τα τοπικά προϊόντα σε ένα μενού με δημιουργικό προσανατολισμό, ενώ τυποποιήθηκε η φάβα και σε επαγγελματική συσκευασία 3 κιλών ώστε να είναι πιο προσιτή οικονομικά στους επαγγελματίες της σίτισης. Στο Έτος εντάχθηκαν περίπου 72 εστιατόρια επί συνόλου 450 που επιχειρήσεων που λειτουργούν στο νησί, αλλά πολύ περισσότερα μιλούσαν στους πελάτες για το Έτος Γαστρονομίας και πρόσφεραν παραδοσιακά εδέσματα, όπως είπε κ. Βασίλης Ζαχαράκης, πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Σαντορίνης. Επίσης ο κ. Ζαχαράκης είπε ότι τα εστιατόρια ανέβασαν την ποιότητα του φαγητού και αυξήθηκε η κατανάλωση εμφιαλωμένων κρασιών και τοπικών εδεσμάτων, για να προσθέσει ότι τα αποτελέσματα στον κλάδο της εστίασης θα φανούν τα επόμενα 2 –3 χρόνια.

Προς επίρρωση των εκτιμήσεών του, έρχονται τα λόγια του διάσημου αμερικανού Έρικ Γουλφ, διευθυντή της Διεθνούς Ένωσης Γαστρονομικού Τουρισμού που μίλησε την πρώτη μέρα του συνεδρίου και ο οποίος δεν είχε ακούσει ποτέ κάτι για τη σαντορινιά κουζίνα ούτε και την ελληνική και δεν είχε σκεφθεί ποτέ την Ελλάδα ως γαστρονομικό προορισμό. Αφού λοιπόν δοκίμασε τον ντοματοκεφτέ και τον βρήκε θεϊκό, είπε χαρακτηριστικά: «Οι Αμερικανοί νομίζουμε ότι η Ελλάδα παράγει μόνο ελαιόλαδο, ίσως και λίγο κρασί, από κάτι ποικιλίες με παράξενα ονόματα… Η γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο του τουρισμού σας. Έχετε ιστορία, αλλά ξέρετε, δεν πηγαίνουν όλοι στα μουσεία, αλλά όλοι τρώνε».

Στο χώρο της φιλοξενίας, οι ξενοδόχοι του νησιού, αποφάσισαν να συνδέσουν τις επιχειρήσεις τους με την τοπική αγορά για την προμήθεια κρασιών αλλά και λοιπών προϊόντων με αποτέλεσμα, όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, κ. Μανώλης Καραμολέγκος, να αυξηθεί ο τζίρος ορισμένων παραγωγών μέχρι και 300% -στα κρασιά υπήρχε έλλειμμα τη στιγμή που γινόταν το συνέδριο. Περισσότεροι από 150 δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο επισκέφθηκαν την Σαντορίνη κατά τη διάρκεια του 2013 και έγραψαν πληθώρα άρθρων στον ξένο τύπο ενώ πραγματοποιήθηκαν πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες, καινούργιες ή παλιές που εντάχθηκαν στο Έτος Γαστρονομίας (εκθέσεις φωτογραφίας, μαρμαγλυπτικής, ζωγραφικής, όλες σε σχέση με τη γαστρονομία).

Πολυσύνθετο και πρωτοποριακό το Έτος Γαστρονομίας Σαντορίνης 2013, με «τρελούς» Σαντορινιούς και «τρελούς» μη Σαντορινιούς (Χατζηγιαννάκης, Κωνσταντινίδης) που έγιναν ένα με το εκρηκτικό χώρο της, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πλατφόρμες ιδιωτικής πρωτοβουλίας από ταλαντούχους, δημιουργικούς ανθρώπους του επιχειρείν τα τελευταία χρόνια. Υπέροχα ξενοδοχεία, υπέροχα προϊόντα, εξαιρετικά εστιατόρια, μοναδικό και διάσημο τοπίο. Θα μπορούσε να κοιτάξει ο καθένας τον εαυτό του και ο Δήμος την πολιτική του καριέρα και να επαναπαυτούν στη δυναμική του λαμπρού «κάδρου» που προσφέρει ο τόπος τους. Πλην όμως… Κοιτώντας στο μέλλον και επενδύοντας περαιτέρω στη γαστρονομία όπου ήδη διαπρέπουν, πήραν τα πράγματα στα χέρια τους για να κάνουν τη Σαντορίνη ολοχρονίς πρωταγωνίστρια στα ταξιδιωτικά όνειρα των πιο εύπορων, καλλιεργημένων και παραγωγικών τουριστών: αυτό είναι το προφίλ του γαστρονομικού τουρίστα και η Σαντορίνη τέτοιο τουρισμό φιλοδοξεί –και δικαίως, να έχει.

Πηγή: αθηνόραμα travel

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη