21.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αβεβαιότητα στην περιοχή και ελλιπείς υποδομές εμποδίζουν την ανάπτυξη της κρουζιέρας

Share

Σε μεσοπρόθεσμο χρόνο παραπέμπει την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Carnival Corporation Μισέλ Νεστούρ, σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” και τον δημοσιογράφο Ηλία Μπέλλο, επικαλούμενος την αβεβαιότητα στην περιοχή αλλά και τις ελλιπείς υποδομές για την υποδοχή μεγαλύτερων πλοίων.

Αναφερόμενος στη Σαντορίνη και τη Μύκονο ο κ. Νεστούρ είπε ότι η παγκόσμια αναγνωρισιμότητά τους, καθιστούν δύσκολη την προώθηση μιας κρουαζιέρας που δεν τις περιλαμβάνει.

[adning id="140783"]


Το πλήρες κείμενο της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης του κ. Νεστούρ, όπως δημοσιεύθηκε στην “Καθημερινή”, έχει ως εξής:

Πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα στα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας σας για τη Μεσόγειο;

Η Ελλάδα είναι σαφέστατα μια σημαντική αγορά. Μάλιστα, κρουαζιερόπλοια από οκτώ μάρκες μας, τις Aida, Carnival, Costa, Cunard, Holland America, P & O, Princess και Seabourn, έπιασαν σε ελληνικά λιμάνια το 2016. Φέτος όλες οι παραπάνω, εκτός από την Carnival, που δεν έχει πλέον πλοίο στη Μεσόγειο, πραγματοποιούν πάλι δρομολόγια στις ελληνικές θάλασσες. Πιάνουμε σε περισσότερα από 25 λιμάνια σας. Η θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο είναι ένα βασικό πλεονέκτημα, όπως και τα πολλά νησιά της, αλλά και η εγγύτητά της με χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. Το τελευταίο δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να ταξιδεύσουν σε διαφορετικές διαδρομές και να σχεδιάσουν πληρέστερα δρομολόγια. Επιπλέον η Ελλάδα επωφελείται από το κλίμα της που παρέχει τη δυνατότητα να ταξιδέψουν τα πλοία μας εδώ όλο τον χρόνο και όχι μόνον κατά τη θερινή σεζόν.

Έχετε λοιπόν σχέδια για περαιτέρω επέκταση στην ελληνική αγορά;

Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλές γεωπολιτικές αλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι αλλαγές, καθώς και ο απαιτούμενος στη βιομηχανία μας έγκαιρος σχεδιασμός δρομολογίων –συνήθως τουλάχιστον ένα έτος πριν από την εκτέλεσή τους– σημαίνουν ότι είναι πιο περίπλοκο σήμερα να δημιουργήσουμε μια νέα διαδρομή κρουαζιέρας. Η Ελλάδα και οι γειτονικές της χώρες παραμένουν πάντα δημοφιλής προορισμός και θα παραμείνουν έτσι και στο μέλλον, αλλά σήμερα η αβεβαιότητα στην περιοχή καθιστά δυσκολότερο τον προγραμματισμό περαιτέρω ανάπτυξης των δρομολογίων μας εδώ. Παρά ταύτα, είμαστε βέβαιοι ότι μεσοπρόθεσμα αυτή η αγορά θα επανέλθει. Ομως γα την ώρα απαιτείται κάποια υπομονή.

[adning id="140783"]


Τι θα θέλατε να δείτε από την ελληνική πλευρά για να μεγαλώσετε τις δραστηριότητές σας εδώ;

Η Ελλάδα ήρε το καμποτάζ, ωστόσο καμία μεγάλη διεθνής εταιρεία κρουαζιέρας δεν έχει δεσμευθεί μέχρις στιγμής να μεταφέρει πλήρως στον Πειραιά τη βάση πλοίου της για επταήμερο home porting. Αυτό παραμένει τόσο πρόκληση όσο και ευκαιρία. Ευκαιρία, καθώς έτσι θα μπορούσε η Ελλάδα να αναπτύξει την αγορά κρουαζιέρας και πρόκληση επειδή αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί. Ενας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο δεν συνέβη είναι οι ελλιπείς υποδομές για μεγαλύτερα πλοία. Και δεν αναφέρομαι μόνον στις υποδομές προσόρμισης των πλοίων αλλά και στους επιβατικούς σταθμούς, τις συναφείς υπηρεσίες και τους περιβάλλοντες χώρους.

Η Ελλάδα πρέπει επίσης να εντείνει τις προσπάθειες προώθησης νέων προορισμών, εκτός της Σαντορίνης και της Μυκόνου. Για εμάς, η παγκόσμια αναγνωρισιμότητα της Σαντορίνης και της Μυκόνου, οι οποίοι ασφαλώς και είναι σπουδαίοι προορισμοί, καθιστούν δύσκολη την προώθηση μιας κρουαζιέρας που δεν τους περιλαμβάνει. Ομως γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει πολλούς άλλους κορυφαίους προορισμούς που αξίζουν να προωθηθούν. Αυτό θα διευκολύνει την προσέλκυση επιβατικής κίνησης και εν τέλει την ανάπτυξη του κλάδου.

Πώς αντιμετωπίζετε την προσπάθεια της Cosco να διασφαλίσει ένα σταθερό ρεύμα Κινέζων επιβατών κρουαζιέρας με προπύργιο στη Μεσόγειο τον Πειραιά;

Εφόσον επιλυθούν τα θέματα έκδοσης visa, οι Κινέζοι επιβάτες εν ευθέτω χρόνω θα αποτελέσουν αναμφίβολα μια ευκαιρία. Τούτου λεχθέντος, το επίπεδο της διείσδυσης της κρουαζιέρας στον κόσμο είναι τόσο χαμηλό, κατά μέσον όρο μικρότερο από 3%, που δεν θα εξετάσω μόνο την ευκαιρία των Κινέζων επιβατών. Νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη αναξιοποίητες και μεγάλες ευκαιρίες για την Ελλάδα, για παράδειγμα με τους Ευρωπαίους επιβάτες, με τους Αμερικανούς επιβάτες, καθώς και με τους Τούρκους επιβάτες και άλλων. Το κλειδί είναι να παραδίδει κανείς εμπειρίες που θα ξεπερνούν τις προσδοκίες των επισκεπτών της κρουαζιέρας, καθώς γνωρίζουμε ότι, όταν ανταποκρινόμαστε ή ακόμη καλύτερα όταν υπερβαίνουμε στις προσδοκίες των επισκεπτών μας, αυτοί επιστρέψουν.

Πηγή: Η Καθημερινή

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη