Αυξημένα τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Μέτρα προφύλαξης

Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης γαστρεντερίτιδας από ιούς στη χώρα μας κατά τη χειμερινή περίοδο 2016-2017 και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, διαπιστώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί.

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, αφού οι ιοί αποβάλλονται στα κόπρανα και στα εμέσματα των ασθωνών. Οι ιοί επιβιώνουν στις επιφάνειες έως και 72 ώρες και ακόμα και μικρή ποσότητα του ιού αρκεί για να μολυνθεί κάποιος. Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα από νορο-ιό είναι μεταδοτικοί από τη στιγμή που ξεκινούν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τουλάχιστον 3 ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.

Για τη θεραπεία της ιογενούς γαστρεντερίτιδας δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο. Ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπισή της είναι η αποφυγή της αφυδάτωσης. Η κατανάλωση αντιβιοτικών δε βοηθά στην αντιμετώπισης της ιογενούς γαστρεντερίτιδας, όπως άλλωσετε και σε καμία ιογενή νόσο. Η λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, πρέπει να αποφεύγεται εκτός αν κρίνει διαφορετικά ο θεράπων γιατρός.

Μέτρα προφύλαξης:

– Τήρηση κανόνων υγιεινής:
— Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό α) μετά τη χρήση τουαλέτας, β) μετά την αλλαγή πάνας, γ) αφότου έρθει κανείς σε επαφή με κάποιον που έχει διάρροια ή κάνει εμετό, δ) μετά την κολύμβηση και στ) πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον χειρισμό τροφίμων.
— Σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων, καθώς και των οικιακών σκευών με σαπούνι και νερό, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
— Χρήση οικιακής χλωρίνης για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού και σχολαστικό καθάρισμα υφασμάτων, μολυσμένων με κόπρανα ή εμέσματα (ρούχων, σεντονιών, εσωρούχων, πετσετών κ.ά)
— Αποφυγή χρήσης των ίδιων σκευών και άλλων προσωπικών αντικειμένων με άλλα άτομα.
— Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας

– Κατανάλωση ασφαλών τροφίμων και νερού:
— Καλό πλύσιμο των τροφίμων, πριν την κατανάλωσή τους και πριν το μαγείρεμα
— Χρήση ασφαλούς νερού για πόση και για μαγείρεμα
— Αν υπάρχει υποψία ότι κάποιο τρόφιμο θα μπορούσε να είνια μολυσμένο, η κατανάλωσή του θα πρέπει να αποφεύγεται.

– Λήψη προφυλάξεων κατά τη διάρκεια ταξιδιού σε χώρες υψηλού κινδύνου:
— Κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού (επειδή τα παγάκια μπορεί να γίνου από μολυσμένο νερό, καλό είναι να αποφεύγονται)
— Χρήση εμφιαλωμένου νερού και για το βούρτσισμα των δοντιών
— Αποφυγή κατανάλωσης ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων τροφίμων
— Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων που πωλούνται σε υπαίθριες αγορές

Και τι κάνει κάποιος αν νοσήσει;

Όταν κάποιος νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα, έχει δηλαδή διάρροια ή/και εμετό, θα πρέπει για όσο διαρκούν τα συμπτώματα και για 48 ώρες μετά την υποχώρησή τους:

– Να μην συμμετέχει στην προετοιμασία φαγητού ή στην παροχή φροντίδας υγείας σε άλλα άτομα και να περιορίσει την άμεση επαφή με τους οικείους του
– Να απέχει από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο (είτε είναι μαθητής, είτε εργάζεται εκεί)
– Να απέχει από την εργασία του
– Να αποφεύγει την επίσκεψη σε χώρους όπως νοσοκομεία, γηροκομεία ή άλλα ιδρύματα
– Να μη συμμετέχει σε δραστηριότητες, όπως κολύμβηση σε πισίνα, επίσκεψη σε σπα, ομαδικά αθλήματα

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη