Δελτίο τρύγου 2017 για το Οινοποιείο Χατζηδάκη

Δελτίο τρύγου για τη σοδειά του 2017 εξέδωσε το Οινοποιείο Χατζηδάκη. Ενός “ιδιαίτερου” τρύγου που συνέπεσε χρονικά με την ξαφνική απώλεια του Χαρίδημου Χατζηδάκη, το όραμα του οποίου συνεχίζουν πλέον τα παιδιά του και οι συνεργάτες του.

Το δελτίο τρύγου υπογράφει η Στέλλα Παπαδημητρίου, οινολόγος-γεωπόνος του Οινοποιείου Χατζηδάκη και έχει ως εξής:

Χρονολόγιο
Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ξεκίνησε 4 ημέρες αργότερα από πέρυσι, αλλά ήταν στο πλαίσιο της μέσης ημερομηνίας έναρξης των τελευταίων δέκα χρόνων. Η ωρίμαση των σταφυλιών κινήθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα και οδήγησε στο παρακάτω χρονολόγιο:

Έναρξη τρύγου ανά ποικιλία
Αθήρι: 7/08/17
Μαυροτράγανο: 8/08/17
Βουδόματο: 9/08/17
Ασύρτικο: 11/08/17
Αηδάνι: 27/08/17
Μανδηλαριά: 31/08/17

Όλες οι ποικιλίες από το σύνολο των αμπελώνων τρυγήθηκαν με το χέρι και παραδόθηκαν στο οινοποιείο μας έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ο τρύγος ήταν πιο σύντομος καθώς ολοκληρώθηκε 10 ημέρες νωρίτερα από το 2016.

Κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς
• Χειμώνας: Κρύος με αρκετές βροχοπτώσεις. Το συνολικό ύψος βροχής από Σεπτέμβριο 2016 έως Ιούλιο 2017 ήταν 249 mm (199 mm κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο).
• Άνοιξη: Χωρίς ανεμοθύελλες, ζεστή με πολλές βροχές το Μάρτιο και λίγες ασθενείς βροχές τους υπόλοιπους μήνες.
• Καλοκαίρι: Έντονος καύσωνας τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου. Αμέσως μετά ακολούθησαν δροσερά μελτέμια (υπόλοιπο Ιουλίου και Αύγουστος) χωρίς υγρασία.

Γενικά, μια χρονιά με καλές βροχοπτώσεις που συνετέλεσαν στην άριστη θρέψη των σταφυλιών. Τα αμπέλια άνθισαν και έδεσαν όψιμα λόγω του κρύου χειμώνα. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν για μια παραγωγή στο μέσο όρο της Σαντορίνης όσον αφορά στην ποσότητα. Ο καύσωνας στα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου ανέτρεψε τις προβλέψεις αυτές με μείωση κατά 45% σε σχέση με τη μέση παραγωγή της Σαντορίνης, χωρίς όμως να επηρεάσει την ποιότητα των σταφυλιών που διασώθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες. Στο διάστημα που ακολούθησε ως τον τρύγο, τα καλοκαιρινά μελτέμια που φυσούσαν καθημερινά και η έλλειψη υγρασίας βοήθησαν τα σταφύλια να έχουν μια ομαλή πορεία ωρίμασης, με πολύ καλή θρέψη και απουσία σοβαρών ασθενειών. Τα σάκχαρα παρέμειναν σε σχετικά υψηλά επίπεδα ανά ποικιλία, χωρίς όμως να έχουμε ιδιαίτερες εξάρσεις στον αλκοολικό τίτλο.

Η παραγωγή του 2017
Τα αμπέλια ήταν εύρωστα και υγιή χάρη στον βροχερό χειμώνα. Όμως, παρά τις ελπιδοφόρες εκτιμήσεις ο καύσωνας στα τέλη Ιουνίου έπληξε ένα σημαντικό τμήμα της παραγωγής. Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν εγκαύματα στα σταφύλια και τα αφυδάτωσαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής παραγωγής, χωρίς ευτυχώς να επηρεαστεί η ποιότητα. Οι φετινές “Σαντορίνες” όπως πάντα αναμένεται να είναι αρωματικά έντονες και ευχάριστες. Ο αλκοολικός τίτλος που κυμαίνεται στο 14,2-14,9%, οι οξύτητες που ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6,5 έως 7 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ), διασφαλίζουν ότι και τα φετινά κρασιά θα έχουν αντοχή στο χρόνο.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη