21.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διαβούλευση στο Υπ. Ναυτιλίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών για το Mεταφορικό Iσοδύναμο

Share

Διαβούλευση με αντικείμενο το σχέδιο νόμου που θα εισάγει στις νησιωτικές κοινωνίες την εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.), οργανώθηκε σήμερα (12/4) στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλλη Θεοδοσιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας Διονύση Τεμπονέρα και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού των νησιών της ελληνικής επικράτειας. Το Νότιο Αιγαίο εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης.

Εξηγώντας τη λογική του μέτρου, ο κος Σαντορινιός ανέφερε πως τη μελέτη και τον σχεδιασμό του Μεταφορικού Ισοδύναμου ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πρόκειται για την εναρμόνιση του θαλάσσιου μεταφορικού κόστους προϊόντων και του κόστους μετακινήσεων κατοίκων των νησιών, με το αντίστοιχο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η χρηματοδότηση του Μ.Ι. γίνεται από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το Β’ Εξάμηνο του 2018, με στόχο να γίνει η κανονική εφαρμογή του, σε όλα τα νησιά, από την 1/1/2019.

Τα νησιά στα οποία θα εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο σε πρώτη φάση είναι τα εξής: Σαμοθράκη, Λήμνος, Ικαρία, Αγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελόριζο, Αρκοί, Γυαλί, Τέλενδος, Φαρμακονήσι, Κίναρος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος, Μαράθι, Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά και Κουφονήσια.

[adning id="140783"]

Την πλήρη υποστήριξή τους στο μέτρο και την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους προς την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξέφρασαν όλοι οι παριστάμενοι εκπρόσωποι από τη νησιωτική Ελλάδα. “Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι για εμάς η ικανή και πρώτη αναγκαία συνθήκη της ανάπτυξης των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών μας” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, προσθέτοντας πως “η διασφάλιση της ισοστάθμισης του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας θα ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου”.

Ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου αναμένεται να απασχολήσει και τις εργασίες της διημερίδας του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 16 και 17 Απριλίου.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη