Σύμφωνα με τη μελέτη, με τη νέα διαμόρφωση των προβλητών, τρία μεγάλα πλοία της ακτοπλοΐας θα μπορούν να δένουν συγχρόνως και με ασφάλεια στον Αθηνιό. Ο χερσαίος χώρος μεγαλώνει κατά δύο περίπου στρέμματα, ενώ το μέτωπο της προβλήτας προς τη θάλασσα θα έχει μήκος 200 μέτρα. Το λειτουργικό βάθος του λιμένα θα είναι 9 μέτρα, που είναι υπεραρκετό για την ασφαλή προσέγγιση και πρόσδεση των πλοίων.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα της πλήρους ανακατασκευής του λιμένος του Αθηνιού, καθώς η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε τον πολυαναμενόμενο δημόσιο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου του έργου “ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΑΘΗΝΙΟΥ Ν. ΘΗΡΑΣ”, προϋπολογισμού 8,4 εκατομμυρίων ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου αντλείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Κλικ εδώ για την περίληψη της διακήρυξης του διαγωνισμού.

Η ηλεκτρονική κατάθεση προσφορών θα γίνεται μέχρι τις 29/5/2018 και εκτιμάται ότι μέχρι τέλος Αυγούστου 2018 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ανακήρυξης αναδόχου (έλεγχος δικαιολογητικών συμμετεχόντων,  προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ.) για να υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής του έργου.

Το υπό δημοπράτηση έργο περιλαμβάνει συνοπτικά τις παρακάτω εργασίες:
α) Κατασκευή ενός ευθύγραμμου κρηπιδώματος, μήκους 200 m, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ασφαλούς πρυμνοδέτησης ή/και πλαγιοδέτησης των συμβατικών Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων και των ταχυπλόων σκαφών που προσεγγίζουν τον λιμένα
β) Κατασκευή κρηπιδώματος με χαμηλότερη στάθμη (+1,10 m) σε μήκος 30 m για το τοπικό F/B που εξυπηρετεί τη Θηρασιά
γ) Κατασκευή νέου κρηπιδώματος μήκους 84 m με στάθμη κυκλοφορίας +1,10 m για την εξυπηρέτηση λοιπών σκαφών (λάντζες – τουριστικά).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Θήρας, η συνολική προθεσμία ολοκλήρωσης ανέρχεται στους 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Ωστόσο, σε προθεσμία επτά μηνών προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και να παραδοθεί ικανό τμήμα του έργου, που θα είναι πλήρως λειτουργικό για την ασφαλές για την πρόσδεση πλοίων. Καθώς το λιμάνι του Αθηνιού αποτελεί τη μοναδική θαλάσσια πύλη εισόδου/ εξόδου της Σαντορίνης, η κατασκευή των νέων έργων θα γίνει τμηματικά, χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του λιμανιού.

Το λιμάνι του Αθηνιού, αποτελεί τον κύριο πυλώνα υποδοχής του νησιού και παρόλο που επρόκειτο για ένα νέο έργο, καθώς παραδόθηκε το 2010, μέσα σε μόλις έξι χρόνια, το 2016, παρουσίασε σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας στις λιμενικές του υποδομές, καθώς υπέστη υπόσκαφες ζημιές, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών.

“Η επισκευή και η αποκατάσταση της προβλήτας στο λιμάνι του Αθηνιού αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για το νησί μας. Η Δημοτική Αρχή με συντονισμένες και διαρκείς προσπάθειες κατάφερε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από το έργο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here