Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος για τον χωρικό σχεδιασμό – Το πλήρες κείμενο

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος με αριθμό 4447, με τίτλο “Χωρικός σχεδιασμός – Βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες διατάξεις”. Ο νόμος εισάγει και στην Ελλάδα σύστημα χωρικού σχεδιασμού το οπείο ασκείται σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και διακρίνεται, ανάλογα με τον χαρακτήρα του, σε στρατηγικό ή ρυθμιστικό.

Στην κατηγορία του στρατηγικού χωρικού σχεδιασμού υπάγονται τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια και τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια ενώ στην κατηγορία του ρυθμιστικού χωρικού σχεδιασμού υπάγονται τα πολεοδομικά σχέδια τα οποία εκπονούνται σε τοπική κλίμακα.

Ο υπουργός Περιβαλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου είπε ότι οι προδιαγραφές για τα τοπικά χωρικά σχέδια θα δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο του 2017 και θα ακολουθήσουν τα περιφερειακά και εντός τριμήνου θα έχουν εκδοθεί όλα τα Προεδρικά Διατάγματα που απαιτούνται. Για τους δασικούς χάρτες και την οριοθέτηση των αιγιαλών, που αποτελούν καθοριστικό βήμα για την κατάρτιση των χωρικών σχεδίων, ο υπουργός επεσήμανε ότι έχει αναρτηθεί το 50% των δασικών χαρτών και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα τελειώσουν οι δασικοί χάρτες τον Νοέμβριο του 2017, ενώ και ο καθορισμός των αιγιαλών θα οριστικοποιηθεί την ίδια περίοδο (Δεκέμβριο 2017).

Ο κ. Σταθάκης έκανε ειδική αναφορά στα τοπικά χωρικά σχέδια χαρακτηρίζοντάς τα ως «το κρίσιμο επίπεδο» καθώς «είναι ανά δήμο και αντικαθιστούν τα πρώην Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια. Τα τοπικά σχέδια θα περιλαμβάνουν όλον τον σχεδιασμό με βάση ισχυρούς κανόνες για χρήση γης, οικιστικής ανάπτυξης και τα διάφορα επιμέρους θέματα».

Το πλήρες κείμενο του νόμου για τον χωρικό σεχδιασμό και την βιώσιμη ανάπτυξη είναι διαθέσιμο εδώ:
ΦΕΚ 241 Α Ν 4447 23-12-16 με θέμα «Χωρικός Σχεδιασμός – Βιώσιμη ανάπτυξη & άλλες διατάξεις»

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη