Δράσεις και μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Αφιερωμένη στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό είναι φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που γιορτάζεται σήμερα (27/9). Τιμώντας τη σημερινή ημέρα ο ΕΟΤ προβάλλει τις ομορφιές της Ελλάδας σε πολλά κομβικά σημεία της χώρας, όπως είναι οι οθόνες του Μουσείου Ακρόπολης, των σταθμών του Μετρό, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και στον χώρο υποδοχής κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά.

Την τιμητική τους στον φετινό εορτασμό έχουν το πολυβραβευμένο τουριστικό φιλμ του ΕΟΤ “Greece-A 365-day destination” που παρουσιάζει την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού διακοπών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά και το βίντεο με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να προσκαλεί τον κόσμο να έρθει στην Ελλάδα.

Έλενα Κουντουρά, Υπουργός Τουρισμού

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά στο μήνυμά της τονίζει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη του τουρισμού και αναφέρει:

“Το 2018 εξελίσσεται στην καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, με διψήφια μέχρι σήμερα αύξηση στις διεθνείς αφίξεις και τις τουριστικές εισπράξεις. Όπως όλα δείχνουν θα σπάσουμε το φράγμα των 32 εκατ. διεθνών επισκεπτών με την κρουαζιέρα.

Με την εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική μας επιχειρήσαμε και πετύχαμε το μεγαλύτερο τουριστικό άλμα όλων των εποχών που αποτυπώθηκε στα συνεχή ρεκόρ τα τέσσερα τελευταία χρόνια στις αφίξεις, τα έσοδα και όλα τα τουριστικά μεγέθη. Καταφέραμε μέσα από στοχευμένες πολιτικές και δράσεις στον τουρισμό, να ενισχυθούν και οι υπόλοιποι παραγωγικοί κλάδοι, να τονωθεί η απασχόληση, να δημιουργηθούν νέες επενδύσεις και οι τουριστικές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την ανάπτυξη που κινητοποιήσαμε, καταγράφοντας σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας τους.

Αναδείξαμε τον τουρισμό σε πραγματική δύναμη «αλλαγής» για την χώρα. Δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε διαμορφώσει το νέο σχέδιό μας για τα επόμενα χρόνια, με στόχο να διατηρήσουμε τη δυναμική που εξασφαλίσαμε για τουρισμό 365 μέρες το χρόνο στην Ελλάδα. Δημιουργούμε νέες ευκαιρίες για τουριστική ανάπτυξη, νέα επαγγελματική δραστηριότητα μέσα από εξειδικευμένα θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες, και  ενισχύουμε νέους προορισμούς, ώστε τα οφέλη να διαχυθούν ισόρροπα σε κάθε περιοχή.

Επενδύουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Δημιουργούμε ένα ψηφιακό οικοσύστημα για τον τουρισμό με επίκεντρο την πύλη VisitGreece, αξιοποιώντας τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, στην παγκόσμια προώθηση και προβολή της Ελλάδας και στη χρήση τους από τους τουρίστες με έξυπνες και εξιδεικευμένες εφαρμογές. Ψηφιοποιούμε τη δημόσια τουριστική εκπαίδευση, με στόχο την διαρκή και υψηλού επιπέδου κατάρτιση των στελεχών και εργαζομένων του τουριστικού κλάδου.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, υλοποιούμε προγράμματα και δράσεις που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη καινοτόμων startup εταιρειών, και παρέχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ψηφιακή μετεξέλιξή των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και την εξωστρέφειά τους. Επιδιώκουμε τη συνεργασία και τις συνέργειες με όλους τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την ανάπτυξη έξυπνων προορισμών, και παράλληλα με την αξιοποίηση  της τεχνολογίας στις υποδομές και υπηρεσίες να βελτιώσουμε όχι μόνο τη συνολική ταξιδιωτική εμπειρία των επισκεπτών μας, αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων και των τοπικών κοινωνιών.

Στόχος μας είναι μέσα από την ψηφιακή καινοτομία, να ενδυναμώσουμε κάθε τοπική οικονομία, να αξιοποιήσουμε πιο αποτελεσματικά τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στη διαχείριση των προορισμών, και να εξελισσόμαστε συνεχώς στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, ως δημοφιλής και ελκυστικός προορισμός 

Σε αυτό το “στοίχημα” της τουριστικής ανάπτυξης είμαστε όλοι μαζί. Η συνένωση όλων των παραγωγικών δυνάμεων, θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα μαςνα ξεχωρίζει ως κορυφαία επιλογή προορισμού, και να αξιοποιεί κάθε νέα ευκαιρία για την ανάπτυξη, με οφέλη για όλους”. 

Κωνσταντίνος Τσέγας, ΓΓ ΕΟΤ

Σε ανάλογο μήκος κύματος και το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κου Κωνσταντίνου Τσέγα:

“Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένα κομμάτι του Παραδείσου στη Γη. Και αυτό σταδιακά εδραιώνεται στη συνείδηση των πολιτών όλου του κόσμου.

Οι επιτυχίες και οι διακρίσεις μας στον τουρισμό δεν έρχονται τυχαία. Ο ΕΟΤ υλοποιεί ένα δυναμικό πολυεπίπεδο πρόγραμμα παγκόσμιας προώθησης και προβολής στη βάση των στρατηγικών κατευθύνσεων της εθνικής και περιφερειακής τουριστικής πολιτικής που σχεδίασαν το υπουργείο Τουρισμού και η Υπουργός κα Έλενα Κουντουρά.

Με συλλογική προσπάθεια, με ποιοτικές και στοχευμένες ενέργειες, με «έξυπνες» δράσεις και αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία, προωθούμε δυναμικά το εθνικό τουριστικό μας προϊόν και στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τον ελληνικό τουρισμό σε ακόμη υψηλότερες επιδόσεις το 2019 και τα επόμενα χρόνια.

Βασική μας επιδίωξη είναι η Ελλάδα να καθιερωθεί ως παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός 365 ημέρες το χρόνο και ο τουρισμός μας να εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί, καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, και ισχυροποιεί τη θέση και την εικόνα της χώρα μας διεθνώς”.

Νίκος Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας

Το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού δημοσίευσε μέσω Facebook και ο Δήμαρχος Θήρας κος Νίκος Ζώρζος, ο οποίος δίνει έμφαση στην διαχείριση των επισκεπτών που υποδέχεται η Σαντορίνη:

“Η Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού που γιορτάζουμε σήμερα αποτελεί όχι μόνο μια μέρα γιορτής για όσους ασχολούνται στον κλάδο αλλά και μια μέρα αφιερωμένη στην φιλοξενία. Το νησί μας έχει επιτύχει μεγάλη πρόοδο στον τομέα του τουρισμού, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των επισκεπτών παγκοσμίως και χαίρει εξαιρετικής δημοφιλίας. Και για τον λόγο αυτό καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους χιλιάδες επισκέπτες που υποδεχόμαστε και να διατηρήσουμε την εξαιρετική μας φήμη”.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here