Σαντορίνη: Δύο ακόμα μέρες, δύο ακόμα ευκαιρίες για αιμοδοσία

Καμάρι και Εμπορείο είναι τα δύο τελευταία σημεία για την 53η Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργανώνει η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης, σε συνεργασία με το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Το Σάββατο 5 Μαΐου το κλιμάκιο αιμοδοσίας θα βρίσκεται στο ιατρείο του Καμαρίου από 09:00 έως 13:00 και από 17:00 έως 21:00.

Την Κυριακή 6 Μαΐου η αιμοδοσία θα ολοκληρωθεί στο Εμπορείο, με το κλιμάκιο αιμοδοσίας να βρίσκεται στο δημοτικό σχολείο από τις 09:30 μέχρι τις 14:00 και από τις 15:30 μέχρι τις 20:00.

Οι αιμοδότες θα πρέπει να έχουν μαζί την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Για όσους αναρωτιούνται αν μπορούν αν δώσουν αίμα. Η Τράπεζα Αίματος απαντά:

Ναι μπορείς αν:

• Είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και μετά από εντολή γιατρού δίνουν αίμα άτομα 17 ετών ή πάνω από 65 ετών.
• Ζυγίζεις πάνω από 50kg. Με βάρος μικρότερο των 50kg, είναι συνήθως επικίνδυνο να γίνεις αιμοδότης.
• Είσαι υγιής. Αν είσαι άρρωστος/η ή παίρνεις φάρμακα, μπορεί το αίμα σου να έχει αρνητικές συνέπειες στον άνθρωπο που θα το πάρει. Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα σε μια εθελοντική αιμοδοσία εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία ή κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εάν έχεις ερωτήσεις για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που παίρνεις επικοινώνησε με τον υπεύθυνο γιατρό που υπάρχει σε κάθε αιμοδοσία, με σκοπό να σου λύσει όλες τις απορίες σχετικά με τη λήψη φαρμάκων, με την ύπαρξη ασθενειών ή με οποιαδήποτε άλλη απορία έχεις σχετικά με την αιμοδοσία.
• Έχεις ασφαλή τρόπο ζωής. Λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες θεωρούνται δραστηριότητες υψηλού κινδύνου και σε αποκλείουν από μια αιμοδοσία. Επίσης, αν κάνεις κάποιο επάγγελμα υψηλού κινδύνου ή κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός, δεν μπορείς να συμμετέχεις σε εθελοντική αιμοδοσία για τη δική σου ασφάλεια.
• Είσαι αποφασισμένος να σώζεις ζωές. Απλά γιατί μπορείς!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here