Τήνος: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Γιανούλη Χαλεπά, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Εγκαίνια την Τρίτη 17 Ιουλίου - Σε εξέλιξη και το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής από 17 Ιουλίου μέχρι 4 Αυγούστου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ) και στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, οργανώνει την περιοδική έκθεση “Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο”, με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του Tήνιου γλύπτη (1938). Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 17 Ιουλίου, ώρα 19:30, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου.

Ο Πύργος, ζωντανό μουσείο γλυπτικής, αποκαλύπτει σε κάθε βήμα του επισκέπτη θαυμάσια δείγματα της τέχνης του μαρμάρου. Εν μέσω όλων αυτών, ένα όνομα ξεφεύγει από το μέτρο: ο Γιανούλης Χαλεπάς, πρόσωπο που εξακολουθεί να συγκινεί τους πάντες, με εντελώς μοναδική θέση στη νεοελληνική γλυπτική. Με το νεανικό του έργο ανήκει στον 19ο αιώνα, ενώ με τη δεύτερη και τρίτη δημιουργική του περίοδο στον 20ό. Με τη διάσημη Κοιμωμένη, στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας, κέρδισε πολύ νωρίς δόξα και φήμη. Σαράντα χρόνια απουσίας, σταδιακή ανακάλυψη από λόγιους της εποχής και μεγάλη αναγνώριση κατά τα τελευταία χρόνια της Τήνου δημιούργησαν στην Αθήνα έναν θρύλο στον χώρο της τέχνης: τον καλλιτέχνη που κατακτά τη νεωτερικότητα, ανεξάρτητα από δεσμεύσεις και περιορισμούς.

Η έκθεση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας έχει μια αδιαμφισβήτητη μοναδικότητα: τοποθετεί συνολικά το έργο του Χαλεπά στον “φυσικό” του χώρο, φωτίζοντας νέες ερμηνευτικές οπτικές. Τα έργα του, σχέδια και γλυπτά, τοποθετημένα δίπλα σε έργα ομοτέχνων συγχωριανών του, που οι περισσότεροι ήταν συνεργάτες του πατρικού εργαστηρίου, αλλά και δίπλα σε τεκμήρια έργων του ηλικιωμένου πατέρα του, Ιωάννη Χαλεπά, διαμορφώνουν μια μοναδική ενότητα, μια συγκινητική επανένωση ψηφίδων της ιστορίας της μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη καθημερινά εκτός Τρίτης, από 18 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρες 10:00-18:00.

[adning id="140783"]

Από την Τρίτη 17 Ιουλίου μέχρι και το Σάββατο 4 Αυγούστου θα διεξάγεται επίσης στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής. Για περισσότερες από δεκαπέντε μέρες, οι τέσσερις καταξιωμένοι καλλιτέχνες Κυριάκος Ρόκος, Λεωνίδας Χαλεπάς, Χάρης Κουτσούρης, Παναγιώτης Λάμπρου, μαζί με δύο απόφοιτους και δύο σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, θα δουλέψουν και θα φιλοτεχνήσουν πρωτότυπα έργα σε μάρμαρο, τα οποία και θα τοποθετηθούν στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συμποσίου (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00), και όσο οι καλλιτέχνες θα φιλοτεχνούν τα έργα τους, το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τον ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο του Μουσείου, προκειμένου να συνομιλήσει μαζί τους και να γνωρίσει από κοντά την τέχνη της γλυπτικής.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη