Θέματα υγείας: Εκτός από την καρδιά, πού αλλού βλάπτει το κάπνισμα και τι μπορώ να κάνω;

kapnismaΑπό τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Σε προηγούμενο άρθρο περιγράψαμε με ποιον τρόπο το κάπνισμα βλάπτει το καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι γνωστό όμως πως η ζημιά δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Οπουδήποτε στο σώμα μπορεί να εμφανιστεί κάποια βλάβη που σχετίζεται με το κάπνισμα. Και να τονίσω και πάλι, πως κάπνισμα θεωρείται η οποιαδήποτε μορφή του όπως το τσιγάρο, η πίπα, το πούρο κλπ.

Εκτός λοιπόν από τις βλάβες στο καρδιαγγειακό, παρουσιάζονται και πολλές μορφές κακοηθειών. Ο καρκίνος του πνεύμονα, τουλάχιστον η πιο συχνή μορφή του, ο καρκίνος λάρυγγα και στόματος, ειδικά στους καπνιστές πούρων και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, είναι κάποιες από τις μορφές κακοηθειών που σχετίζονται άμεσα με το κάπνισμα. Σαφέστατα και εδώ υπάρχουν και λόγοι γενετικοί, οπότε δεν παρουσιάζουν όλοι οι καπνιστές, κακοήθειες. Όμως δυστυχώς, εκ των υστέρων θα μάθουμε ποιος είναι ανθεκτικός στα προϊόντα του καπνίσματος και ποιος όχι.

Τα ποσοστά ευθύνης του καπνίσματος σε διάφορες μορφές καρκίνου έχουν ως εξής:

Tο 70 – 90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.
Το 75 – 85% των θανάτων από καρκίνο του λάρυγγα.
To 50 – 75% των θανάτων από καρκίνο στόματος, φάρυγγα και οισοφάγου.
Το 30 – 50% των θανάτων από καρκίνο της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.
Το 20 – 25% των θανάτων από καρκίνο του παγκρέατος, του στομάχου και μικρότερα ποσοστά άλλων καρκίνων.

Ας θυμίσουμε τώρα κάτι που είναι ακόμα πιο συχνό στους καπνιστές. Την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, την γνωστή ως ΧΑΠ. Είναι η απώλεια της ικανότητας των πνευμόνων να διεκπεραιώνουν με επιτυχία το έργο τους, την οξυγόνωση δηλαδή του αίματος. Μετά από χρόνια καπνίσματος αρχίζει η δύσπνοια, αδυνατεί ο καπνιστής να ανέβει σκάλες, ανηφόρες και σε ακραίες μορφές της νόσου, ο καπνιστής ζει πλέον με μια φιάλη οξυγόνου να τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα, έστω πλέον και εάν διακόψει αυτή την κακιά συνήθεια. Η συχνή δήλωση πως «Η ακτινογραφία μου γιατρέ, είναι σαν μικρού παιδιού» είναι απατηλή. Όταν η ακτινογραφία θώρακος έχει ευρήματα, η νόσος είναι πια προχωρημένη. Ασφαλέστερη μέθεδος για τον έλεγχο της λειτουργικής επάρκειας των πνευμόνων είναι η σπιρομέτρηση.

Κλείνοντας να αναφέρω το πόση ζωή τελικά χάνουμε καπνίζοντας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι για ένα άτομο ηλικίας 25 ετών, η κατανάλωση ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα θα μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά 4,6 χρόνια, ενώ σε έναν καπνιστή δύο πακέτων την ημέρα, το προσδόκιμο επιβίωσης θα μειωθεί κατά 8,3 χρόνια!

Εάν πειστήκατε από όλα τα παραπάνω και θελήσετε να διακόψετε, να ξέρετε πως η μόνη μέθοδος είναι να θελήσετε πραγματικά να το κάνετε. Μετά, υπάρχουν πλέον φαρμακευτικές βοήθειες σε ειδικά κέντρα, ενώ ο βελονισμός από πραγματικά ειδικούς έχει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα.

Πολύ συχνή τα τελευταία χρόνια είναι η ερώτηση σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αν και το τι πραγματικά επίδραση έχει στον οργανισμό μας θα το μάθουμε αρκετά χρόνια μετά, και σίγουρα κανείς μας δεν θα το συστήσει ως μόνιμο υποκατάστατο του καπνίσματος, θα το σύστηνα ως ενδιάμεσο, για κάποιους μήνες, έως ότου απεξαρτηθούμε από την ανάγκη για κάπνισμα.

Συμπερασματικά, το κάπνισμα είναι μια πολύ κακή συνήθεια, μπορεί να βλάψει πολλά σημεία στο σώμα μας και μας στερεί χρόνια, αλλά και ποιότητα ζωής.

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη