Έλεγχοι από τη Διεύθυνση Εμπορίου για την τήρηση των νέων κανόνων στους χώρους εστίασης

Τέρμα το χύμα λάδι στα τραπέζια, απαραίτητοι οι ειδικοί τιμοκατάλογοι για άτομα με προβλήματα όρασης

Με ανακοίνωσή του, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Χρήστος Ευστρατίου, ενημερώνει τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τους νέους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, (ΓΓΕΠΚ), του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Οι νέοι κανόνες που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους, προβλέπουν πάνω στα τραπέζια των εστιατορίων να υπάρχει λάδι μόνο σε σφραγισμένες, μη επαναγεμιζόμενες συσκευασίες, ή σε συσκευασίες μιας χρήσης. Οι φιάλες που χρησιμοποιούνται θα πρέπει πλέον να φέρουν στην ετικέτα όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις που έχουν οι συσκευασίες επώνυμου ελαιολάδου. Το συγκεκριμένο σφραγισμένο ελαιόλαδο μπορεί να χρεώνεται στον πελάτη, και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναγράφεται και στον τιμοκατάλογο του καταστήματος.

Από την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσουν έλεγχοι από κλιμάκια της Διεύθυνσης Εμπορίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που θα έχουν πρωτίστως ενημερωτικό χαρακτήρα. Θα δοθεί περιθώριο δέκα ημερών στους ιδιοκτήτες και εστιάτορες για να προετοιμαστούν, ενώ οι έλεγχοι θα επαναληφθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να διαπιστωθούν εάν τηρούνται οι νέοι κανόνες. Παράλληλα, μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να μεταβούν στην Ρόδο κλιμάκια και από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης από την Αθήνα για να διενεργήσουν μια σειρά από ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την ποιότητα, την ποσότητα, τα στοιχεία των ειδών που διατίθενται στους καταναλωτές και τις τιμές που αναγράφονται στους τιμοκαταλόγους.

Επίσης, Σύμφωνα με τη ΔΙΕΠΠΥ (ΦΕΚ Β΄ 2983/30-8-2017) και το άρθρο 70 παρ. 1Β, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ένας κατάλογος στον κώδικα Μπράιγ (σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών).

Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα δοθεί μια προθεσμία τριών μηνών να προμηθευτούν τουλάχιστον έναν τιμοκατάλογο, ενώ θα επακολουθήσουν νέοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί η τήρηση ή όχι των νέων κανόνων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here