22.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Ελληνικό Σήμα” για τα ελληνικά προϊόντα

Share

Το Ελληνικό Σήμα αποτελεί μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Το Μητρώο Ελληνικού Σήματος έχει ως στόχο να αναδείξει τα πιστοποιημένα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Σκοπός του Σήματος σύμφωνα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα που δηλώνονται ελληνικά και η αποφυγή παραπλάνησής τους, η προστασία των συμφερόντων των παραγωγών από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς των ελληνικών επιχειρήσεων.

Για την απονομή του σήματος, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές που θέτουν οι διεθνείς, κοινοτικές και εθνικές διατάξεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τις επισημάνσεις, την ασφάλεια και την προστασία του καταναλωτή.

Επίσης θα πρέπει από την παραγωγή ή την επεξεργασία τους να προκύπτει εγχώρια προστιθέμενη αξία. Δηλαδή, για τα φυσικά προϊόντα βασικό κριτήριο είναι η παραγωγή ή εκτροφή ή συγκομιδή -ανάλογα με το προϊόν- στην ελληνική επικράτεια. Για τα μεταποιημένα φυσικά προϊόντα πρέπει ποσοστό της μάζας των συστατικών ή της μάζας της βασικής πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται να προέρχεται από την Ελλάδα (το ποσοστό είναι διαφορετικό για κάθε κατηγορία ενώ εισάγονται και εξαιρέσεις για πρώτες ύλες που δεν μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα ή επιτρέπονται και προσωρινές εξαιρέσεις αν υπάρχει έλλειψη σε συγκεκριμένη πρώτη ύλη λόγω έκτακτων συνθηκών).

Για τα λοιπά βιομηχανικά και βιοτεχνικά προϊόντα και υπηρεσίες κριτήριο απονομής του σήματος ορίζεται το ποσοστό του κόστους παραγωγής που πραγματοποιείται στη χώρα μας. Στο κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται οι δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη του προϊόντος (όχι όμως και αυτές για προβολή προώθηση και διαφήμιση).

Δείτε το σχετικό προωθητικό βίντεο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Σαντορίνη 1670 μ.Χ.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη