Ενάντια στην κοινή λογική

 

Έλλειψη παιδείας; Έλλειψη κοινής λογικής; Αδιαφορία; Ατιμωρησία; Όπου και να το αποδώσει κανείς, εικόνες σαν αυτές που δημοσιεύουμε είναι συνηθισμένες στη Σαντορίνη, ιδιαίτερα στην αρχή και το τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου. Πολύ συχνά, πέρα από τα συνήθη οικιακά ή επαγγελματικά απορρίμματα, δίπλα στους κάδους μπορεί κάποιος να συναντήσει και οικοδομικά υλικά, παλιά έπιπλα, ογκώδη άχρηστα αντικείμενα.

Όπως ορίζει ο κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Θήρας, ογκώδη αντικείμενα, υπολείμματα καθαρισμού βλάστησης και μπάζα δεν επιτρέπεται να αφήνονται σε κοινόχρηστους χώρους, αλλά πρέπει να μεταφέρονται και να αποθέτονται στον ΧΑΔΑ (χωματερή).

Ειδικά για τα ογκώδη αντικείμενα μπορεί να γίνει συνεννόηση με τον εργολάβο καθαριότητας προκειμένου να τα παραλάβει (2286028608).

Παρά την ευρεία διανομή του κανονισμού καθαριότητας και τις συχνές υπομνήσεις του Δήμου Θήρας, το φαινόμενο δεν βαίνει μειούμενο. Η υποστελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του Δήμου έχει οδηγήσει στην ευκαιριακή και όχι συστηματική επιβολή προστίμων, σε όσους παραβιάζουν τον καθαρισμό καθαριότητας. Αυτό όμως παράλληλα έχει διαμορφώσει ένα γενικευμένο αίσθημα ατιμωρησίας, με συνακόλουθο αποτέλεσμα τις εικόνες που βλέπετε.

Η δημόσια εικόνα του νησιού επηρεάζει αναμφιβήτητα το επίπεδο ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της Σαντορίνης. Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο νησί μόνο να ωφεληθούν έχουν από την εξάλειψη τέτοιων καταστάσεων. Η εύκολη λύση του να “τα αφήσουμε δίπλα στον κάδο” θα πρέπει να συνοδεύεται και από την επίσης εύκολη σκέψη ότι “θα τα δουν και θα τα αναμεταδώσουν οι επισκέπτες του νησιού, δηλαδή οι πελάτες μας”

Φωτογραφίες: Κώστας Κωνσταντινίδης

Print Friendly, PDF & Email

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιατί οι περισσότεροι είναι από αλλού και βλέπουν την Σαντορίνη σαν χρήμα…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here