17.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έναρξη λειτουργίας για το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων

Share

Σε λειτουργία τέθηκε πριν λίγες ημέρες το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ). Πρόκειται για μια ηλεκτρονική υπηρεσία που παρέχεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και περιλαμβάνει την ηλεκτρονική εγγραφή των υπόχρεων φορέων (Επιχειρήσεις και Οργανισμοί) στο μητρώο, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την καταχώριση των δραστηριοτήτων τους (Εγκαταστάσεις και δραστηριότητες Συλλογής-Μεταφοράς) σε συνδυασμό με τη δήλωση των αποβλήτων που διαχειρίζονται και των αδειών που τα τεκμηριώνουν.

Στο ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων είναι υποχρεωτική η εγγραφή όλων των επιχειρήσεων που:

– διαθέτουν οποιαδήποτε εγκατάσταση η οποία αδειοδοτείται περιβαλλοντικά ως κατηγορία Α1, Α2 & Β και παράγει απόβλητα (π.χ. λιμάνια, νοσοκομεία, βιομηχανίες / βιοτεχνίες, εγκαταστάσεις ΑΠΕ, βενζινάδικα, συνεργεία, εργοτάξια, λατομεία κ.τ.λ.),
– δραστηριοποιούνται στη συλλογή, μεταφορά και διαχείριση (αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία κ.τ.λ.) επικινδύνων και μη επικινδύνων αποβλήτων,

καθώς και η εγγραφή των Δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Η εγγραφή πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2017, διαφορετικά επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 30 του Ν. 1650/1986 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (αστική ή ποινική ευθύνη, προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας,οριστική διακοπή λειτουργίας και πρόστιμο, ανάλογα με την σοβαρότητα της παράβασης).

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής, μέσω του http://wrm.ypeka.gr, η ετήσια έκθεση παραγωγού ή/και διαχειριστή αποβλήτων, θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα καταργηθεί η κατάθεση εντύπων.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη