19.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σαντορίνη: Εντυπωσιακό ρεσιτάλ πιάνου από τον Χαράλαμπο Ρισβά

Share

Κατάμεστη ήταν το απόγευμα της Παρασκευής 13/4 η αίθουσα του Μπελλώνειου Πολιτιστικού Κέντρου όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ενα υπέροχο ρεσιτάλ πιάνου από τον Χαράλαμπο Κ. Ρισβά. Τη συναυλία διοργάνωσε ο Δήμος Θήρας και η Επιτροπή Πολιτισμού αναγνωρίζοντας και υποστηρίζοντας τους ντόπιους καλλιτέχνες, οι οποίοι προβάλλουν το νησί μας και δημιουργούν πολιτισμό στον τόπο τους.

Ο μεγαλωμένος στη Σαντορίνη σολίστας, στην πρώτη του συναυλία στο νησί μετά την απόκτηση του Διπλώματος Πιάνου, παρουσίασε κομμάτια από Johan Sebastian Bach, Domenico Scarlatti, Ludwig van Beethoven, Frédéric François Chopin, Αrnold Schönberg και Μανώλη Καλομοίρη, εντυπωσιάζοντας το κοινό που του χάρισε το πιο ζεστό του χειροκρότημα. Η έκπληξη της βραδιάς ήταν το τελευταίο κομμάτι του ρεσιτάλ, το “δώρο” του προς το κοινό, το οποίο ήταν αυτοσχεδιασμός βασισμένος σε μία μελωδία των παιδικών του χρόνων, “η ρίμα του Άη Γιώργη”.

Τον Χαράλαμπο Κ. Ρισβά προλόγισε εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτισμού ο κ. Χριστόφορος Ασιμής, ενώ στο τέλος του προγράμματος η πρόεδρος της Επιτροπής κα Ιωάννα Βαμβακούρη του δώρισε ένα δίτομο έργο με τίτλο “Η βάση της ενορχήστρωσης” του Νικολάι Ρίμσκι Κόρσακοφ (φωτιγραφία πάνω)

[adning id="140783"]


Ποιος είναι ο Χαράλαμπος Κ. Ρισβάς
Ο Χαράλαμπος Κ. Ρισβάς γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Σαντορίνη. Το 2013 εισήχθη πρώτος στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε αριστούχος και πρωτεύσας το Δεκέμβριο του 2017.

Για την επιτυχία του στις πανελλαδικές εξετάσεις του χορηγήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 από την Ελληνοαμερικανική Ένωση πλήρης υποτροφία για σπουδές στο Hellenic American University, όπου είναι τελειόφοιτος στον τομέα των ανώτερων θεωρητικών και της Σύνθεσης, στην τάξη του διαπρεπούς μουσικοσυνθέτη, μαέστρου και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών Θόδωρου Αντωνίου. Σπούδασε, τέλος, πιάνο στην τάξη του Σάββα Ζαφειρόπουλου, στο κεντρικό εκπαιδευτήριο του Εθνικού Ωδείου, απ’ όπου και έλαβε το Δίπλωμα Πιάνου τον Ιανουάριο του 2018 (Άριστα Παμψηφεί και 1ο Βραβείο).

Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μελέτη της φροϋδικής και της δομικής (λακανικής) ψυχανάλυσης σε σχέση με τον μουσικό τόνο. Συγκεκριμένα εξετάζουν την εμπλοκή του ασυνειδήτου και της επιθυμίας στη μουσική ερμηνεία και δημιουργία, την αποτύπωση των ψυχαναλυτικών αρχών μέσω του μουσικού συμβολικού και την ανάλυση μεγάλων μουσικών έργων, αλλά και άλλων έργων της διάνοιας με τα εργαλεία της ψυχαναλυτικής θεωρίας και κλινικής.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ημερίδες και πανεπιστημιακές διαλέξεις με εισηγήσεις σχετικά με τους ψυχαναλυτικούς και ανθρωπολογικούς συμβολισμούς, το ζήτημα της ασυνείδητης επιθυμίας και απόλαυσης, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, την ασυνείδητη δομική γλώσσα και τη δομική σημαινότητα στα έργα του Sergei Rachmaninoff και στην “Ιεροτελεστία της Άνοιξης” του Igor Stravisnky. Ταυτόχρονα, έχει εισηγηθεί σχετικά με την ενεργό σχέση της ψυχανάλυσης και της ορθόδοξης θεολογίας.

Για τα ακαδημαϊκά του επιτεύγματα έχει τιμηθεί με την “Κληρονομιά Παντιά Ράλλη” από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και με το “President’s Award for Academic Achievement” από το Hellenic American University.

Τον προσεχή Μάιο θα παρουσιαστεί το έργο του “Ο Εφιάλτης του Freud” για ενόργανο σύνολο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του ετήσιου Εργαστηρίου Νέων Συνθετών. Το Εργαστήριο συνδιοργανώνεται από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Στην έως τώρα εργογραφία του περιλαμβάνονται έργα για σόλο πιάνο, έργα για ποικίλα ενόργανα σύνολα, μια συμφωνία (“Των Τύψεων”) και χορωδιακά έργα.

Δείτε τον στο παρακάτω βίντεο σε παλιότερη εκτέλεση έργου του Chopin.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη