Επισήμως άνοιξη από σήμερα

Σήμερα (20/3) το απόγευμα, στις 18:15 ώρα Ελλάδας, θα έχουμε εαρινή ισημερία που θα σημάνει την έναρξη της άνοιξης στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο. Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Ο Ήλιος θα λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό και η διάρκεια της μέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια. Από αύριο η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο στις 21/6, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.

Η ημερομηνία της εαρινής ισημερίας δεν είναι σταθερή. Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η 21η Μαρτίου είναι η πρώτη μέρα της άνοιξης, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, στη διάρκεια του 20ού αιώνα αυτό συνέβη μόνο στα 36 από τα συνολικά 100 έτη. Η τελευταία φορά που η άνοιξη ξεκίνησε στο βόρειο ημισφαίριο στις 21 Μαρτίου ήταν το 2007, ενώ η επόμενη θα είναι το 2102!

Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea
Διαφήμιση

Σαντορίνη