Σήμερα (20/3) το απόγευμα, στις 18:15 ώρα Ελλάδας, θα έχουμε εαρινή ισημερία που θα σημάνει την έναρξη της άνοιξης στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο. Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Ο Ήλιος θα λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό και η διάρκεια της μέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια. Από αύριο η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο στις 21/6, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.

Η ημερομηνία της εαρινής ισημερίας δεν είναι σταθερή. Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η 21η Μαρτίου είναι η πρώτη μέρα της άνοιξης, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, στη διάρκεια του 20ού αιώνα αυτό συνέβη μόνο στα 36 από τα συνολικά 100 έτη. Η τελευταία φορά που η άνοιξη ξεκίνησε στο βόρειο ημισφαίριο στις 21 Μαρτίου ήταν το 2007, ενώ η επόμενη θα είναι το 2102!

Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here