Σαντορίνη: Εργασίες επισκευής και ανάδειξης τριών μύλων στον λόφο Γαβρίλου του Εμπορείου

Με εντατικούς ρυθμούς έχουν προχωρήσει από τον Δήμο Θήρας κατά τους τελευταίους μήνες οι εργασίες αναστύλωσης και αποκατάστασης τριών εκ των εννέα διατηρητέων ανεμόμυλων που δεσπόζουν στην κορυφογραμμή του λόφου Γαβρίλου, στο Εμπορείο. Οι “Μύλοι του Εμπορείου”, όπως εκτείνονται κατά μήκος του αδόμητου λόφου, αποτελούν επί σειρά δεκαετιών ένα κεντρικό σημείο αναφοράς στο τοπίο της νότιας Σαντορίνης και στις μνήμες των κατοίκων και των επισκεπτών αυτής.

Οι εννέα συγκεκριμένοι ανεμόμυλοι χαρακτηρίστηκαν με απόφαση Υπουργού Πολιτισμού ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, δείγματα της προβιομηχανικής περιόδου και της ιστορίας της αρχιτεκτονικής στις Κυκλάδες, στις 3 Αυγούστου του 1993.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νίκος Ζώρζος “Η αναστήλωση των νεότερων μνημείων της προβιομηχανικής περιόδου της Σαντορίνης, των Μύλων του Γαβρίλου στο Εμπορείο, που αποτελούσε διαρκές αίτημα των κατοίκων του Εμπορείου και της Σαντορίνης, μετά από δύσκολες διαδικασίες, οδηγείται στην ολοκλήρωσή της. Ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες που παραχώρησαν τη χρήση και επέκτειναν τον χρόνο παραχώρησης των Μύλων πέραν της τριακονταετίας, όπως ορίζει η νομοθεσία, καθώς συνέβαλαν στη διατήρησή τους και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, κυρίως του πεζοπορικού, στο νησί μας“.

Το έργο του Δήμου Θήρας για την επισκευή και ανάδειξη των ανεμόμυλων του Εμπορείου, προϋπολογισμού 474.000 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.), ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015, με τη δημοπράτηση και την επίβλεψη της υλοποίησης να αποτελούν έργο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Συνοπτικά οι εργασίες που πραγματοποιούνται στους ανεμόμυλους περιλαμβάνουν:

  • στατική ενίσχυση των τοίχων, αποκατάσταση του κελύφους και κατασκευή ηλεκτρικής εγκατάστασης φωτισμού,
  • ανακατασκευή ή/και αποκατάσταση επιχρισμάτων, δαπέδων και κουφωμάτων καθώς και του άμεσου εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου των μύλων,
  • συντήρηση, επισκευή και συμπλήρωση του κινητικού και του αλεστικού μηχανισμού,
  • συντήρηση και ανακατασκευή του μηχανισμού προσανατολισμού της φτερωτής,
  • ανακατασκευή της τρούλας (στέγης) κάλυψης του πύργου των μύλων.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here