Εργαστήρια μουσικοκινητικής στη Σχολή Γονέων της “Γλυκογαλούσας”

Για εκπαιδευτικούς την Κυριακή 3/12, για γονείς και παιδιά τη Δευτέρα 4/12

Ο ενοριακός Παιδικός Σταθμός “Η Γλυκογαλούσα” της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, Αμοργού και Νήσων διοργανώνει στις 3-4 Δεκεμβρίου την τρίτη και μάλιστα διπλή δράση του φετινού προγράμματος της Σχολής Γονέων. Η δράση θα υλοποιηθεί από τον Ελληνικό Σύλλογο Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff και την ευθύνη του προγράμματος έχουν οι κυρίες Νίκη Αράπη και Ρία Θεοδώρου.

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, ώρα 17:00-19:00 θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς με θέμα “Μουσικοκινητική έκφραση και δημιουργικές δράσεις για εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων”.

Ένα δίωρο εργαστήριο που βασίζεται στις αρχές, τις αξίες και τα μέσα της μουσικοπαιδαγωγικής θεώρησης του Carl Orff (Orff-Schulwerk). Σύμφωνα με τοOrff-Schulwerk κάθε άνθρωπος είναι ικανός να παίξει μουσική, να τραγουδήσει, να χορέψει, να εκφραστεί και να δημιουργήσει. Με εργαλεία τη μουσική, τον λόγο και την κίνηση, οι τεχνικές της θεώρησης του Orff οδηγούν κάθε συμμετέχοντα στη μουσικοκινητική δημιουργία.

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στην Χριστιανική Εστία των Φηρών, με ελεύθερη είσοδο. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2286023440, καθώς ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών είναι 25 άτομα.

[adning id="140783"]

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου το βιωματικό εργαστήρι θα έχει θέμα Μουσικοκινητική έκφραση και δημιουργία για παιδιά προσχολικής αγωγής και τους γονείς τους και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2,5 έως 5 ετών μαζί με τους γονείς τους.

Σκοπός και στόχοι: Ανάπτυξη μουσικών και εκφραστικών ικανοτήτων, επικοινωνία κι επαφή, ομαδικότητα και συλλογικότητα, ανάπτυξη δεξιοτήτων.
Σκεπτικό δράσης: Η ενίσχυση μεταξύ γονέα – παιδιού μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες μπορεί να έχει πολαπλά οφέλη: διαχείριση προσωπικών προβλημάτων, ανάπτυξη ενός μη λεκτικού κώδικα επικοινωνίας, ενίσχυση της αίσθησης αποδοχής, δυνατότητα αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου, συναισθηματική ενδυνάμωση κ.α. Γονείς και παιδιά γνωρίζονται καλύτερα και αποκαλύπτουν πτυχές οι οποίες μπορεί να παραμείνουν άγνωστες στη δράση μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο.
Μεθοδολογική προσέγγιση: Το πρόγραμμα θα βασιστεί στις αρχές, τις αξίες και τα μέσα της
μουσικοπαιδαγωγικής προσέγγισης του Carl Orf (Orf-Schulwerk). Βασική ιδέα της συγκεκριμένης προσέγγισης είναι ότι η μουσική, η κίνηση και ο λόγος αποτελούν ως ένα ενιαίο τρίπτυχο με κοινό ποιοτικό χαρακτηριστικό τον ρυθμό. Ειδικά στην προσχολική και την πρώτη σχολική ηλικία η διδασκαλία της μουσικής και της κίνησης δεν πρέπει να διαχωρίζονται. Ο δε λόγος συνδέεται άμεσα με τη μουσική και την κίνηση, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από το παγκόσμιο φαινόμενο των παιδικών παιχνιδοτράγουδων. Η προσέγγιση αποδέχεται ότι κάθε άνθρωπος είναι ικανός να παίξει μουσική, να τραγουδήσει και να χορέψει και με εργαλεία την κίνηση και τη μητρική γλώσσα και συγκεκριμένες τεχνικές οδηγεί τον κάθε συμμετέχοντα στη μουσικοκινητική δημιουργία. Η γραφή και η ανάγνωση της μουσική έπονται της μουσικής πράξης όπως ακριβώς γίνεται και με την κατάκτηση της μητρικής γλώσσας.

Το εργαστήρι θα γίνει στον χώρο του παιδικού σταθμού “Η Γλυκογαλούσα” στον Καρτεράδο και σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες ως εξής:

– ομάδα Α΄& Β΄ώρα 18:00-19:00 (για παιδιά 2,5 – 4 ετών)
ομάδα Γ΄& Δ΄ώρα 19:00-20:00 (για παιδιά 4 – 5 ετών)

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ωστόσο απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2286023440, καθώς ο μέγιστος αριθμός ανά ομάδα είναι για 10 παιδιά-γονείς.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Σαντορίνη