Έρχεται η “Ωκεανίς” με κρύο, βροχές και χιόνια

“Ωκεανίς” είναι το όνομα της κακοκαιρίας που αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της χώρας από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 22/2 και κυρίως το Σαββατοκύριακο 23-24/2, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών-meteo.gr.

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας άνω των 10 βαθμών σε σχέση με σήμερα (21/2) λόγω της έλευσης αερίων μαζών πολικής προέλευσης από τα βορειοδυτικά, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι πυκνές χιονοπτώσεις τόσο σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, όσο και κατά τόπους σε πεδινές περιοχές. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έντονες βροχοπτώσεις συμπεριλαμβάνεται και πάλι η Κρήτη.

Παράλληλα, το διήμερο Σάββατο 23/2 – Κυριακή 24/2, πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, ενώ πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων έως 9 μποφόρ θα επηρεάζουν κατά περιόδους χερσαίες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλονται προγνωστικοί χάρτες των φαινομένων που θα συνοδεύουν την “Ωκεανίδα” από τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 22/2 έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 25/2.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε σήμερα η ΕΜΥ, τις επόμενες ημέρες προβλέπονται:

1. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές

Α. Το Σάββατο 23/2 θα σημειωθούν από τα ξημερώματα στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Β. Αιγαίου και βαθμιαία στη Θεσσαλία, την Αν. Στερεά, την Εύβοια και τη Β. και Αν. Πελοπόννησο. Από τη Θεσσαλία και βορειότερα οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σταδιακά και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδικτικό υψόμετρο για την Αν. Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα. Πάντως τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Β. Την Κυριακή 24/2 θα συνεχιστούν στην Αν. Στερεά, την Εύβοια και στη Β. και Αν. Πελοπόννησο, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες και τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Γ. Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις προβλέπονται το Σάββατο 23/2 από το απόγευμα, αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και σε περιοχές στα βόρεια με χαμηλό υψόμετρο και θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τις βραδινές ώρες δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας.

2. Πολύ θυελλώδεις ΒΑ άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν το Σάββατο 23/2 και στο Β. Αιγαίο θα φτάσουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση προβλέπεται σταδιακά την Κυριακή 24/2.

3. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως την Κυριακή 24/2 στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και τη Δευτέρα 25/2 κατά τόπους στην Κρήτη.

4. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 10 βαθμών θα γίνει αισθητή από το Σάββατο 23/2 και από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος την Κυριακή και τη Δευτέρα στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη