Έτοιμο για εκτόξευση το CanSant!

Στο στάδιο των τελικών δοκιμών λίγο πριν την εκτόξευση είναι το CanSant, ο δορυφόρος σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, που κατασκεύασαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Θήρας για να συμμετάσχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Greece.

Η ομάδα μαθητών της Σαντορίνης, την οποία συντονίζουν η καθηγήτρια πληροφορικής του σχολείου κα Βασιλική Κόλλια, μαζί με τον καθηγητή φυσικής κο Λουκά Λυγνό, έχει επιλεχθεί μαζί με εννέα ακόμη ομάδες από όλη την Ελλάδα για να πάρει μέρος στην τελική φάση του διαγωνισμού που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα (18-21 Απριλίου) στην Αθήνα. Στόχος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τεχνολογίες ανάλογες αυτών που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο.

[adning id="140783"]

Μέσα στον ελάχιστο όγκο ενός κουτιού αναψυκτικού, οι μαθητές έχουν χωρέσει τα βασικά υποσυστήματα που περιέχει ένας δορυφόρος, όπως σύστημα ηλεκτροδότησης, αισθητήρες και ένα σύστημα επικοινωνίας. Το CanSat θα εκτοξευθεί την Τετάρτη 19/4 με έναν πύραυλο σε ύψος χιλίων περίπου μέτρων, στη συνέχεια θα διαχωριστεί από αυτόν, και θα πέσει με αλεξίπτωτο στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια της πτώσης θα συλλέγει δεδομένα, για την πίεση και τη θερμοκρασία, καθώς και την κατεύθυνση και το μέγεθος του μαγνητικού πεδίου της Γης και τα επίπεδα της ακτινοβολίας γ. Τα στοιχεία αυτά θα τα επεξεργαστεί η ομάδα μαθητών, για να τα παρουσιάσει μια μέρα μετά.

Η ανακοίνωση της νικήτριας ομάδας, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον αντίστοιχο Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, θα γίνει την Παρασκευή 21/4.

[adning id="140783"]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη