14.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γεωλογική περιήγηση και ετήσια ενημέρωση για το ηφαίστειο από τη ΓΕΩΘΗΡΑ και το ΙΜΠΗΣ

Share

Με την πρόεδρο της ΓΕΩΘΗΡΑ Κατερίνα Καραμολέγκου-Μανέττα από αριστερά οι επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ: Μιχάλης Φυτίκας, ομότιμος καθηγητής Γεωθερμίας/Ηφαιστειολογίας Α.Π.Θ, Σπύρος Παυλίδης και Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, καθηγητές Γεωλογίας Α.Π.Θ., Γιώργης Βουγιουκαλάκης, διδάκτωρ ηφαιστειολόγος, ΙΓΜΕ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017 η γεωλογική περιήγηση στα ηφαίστεια που οικοδόμησαν τη σημερινή Σαντορίνη. Η περιήγηση διοργανώθηκε από τη δημοτική επιχείρηση ΓΕΩΘΗΡΑ και το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ). Την ξενάγηση των συμμετεχόντων ανέλαβαν γεωλόγοι του ΙΜΠΗΣ (φωτογραφία πάνω).

Η συμμετοχή του κοινού στην εκδρομή ήταν ενθουσιώδης και το ενδιαφέρον ιδιαίτερο. Με σύμμαχο τον καλό καιρό οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν αρχικά τη νότια περιοχή του νησιού (Ακρωτήρι) όπου έγινε μια εισαγωγή στη γεωλογική εξέλιξη του χώρου και των Ηφαιστείων. Η δεύτερη στάση της περιήγησης ήταν στην περιοχή ¨αποθήκες¨ όπου παρατηρήθηκαν τα στρώματα της έκρηξης της Ύστερής Εποχής του Χαλκού (1613 π.Χ.). Στη συνέχεια η περιήγηση μας κατευθύνθηκε στο βόρειο μέρος της Θήρας με μια μικρή στάση στο ¨στενό¨ τμήμα του νησιού επί του δρόμου προς την Οία. Στο σημείο αυτό κυριολεκτικά πατήσαμε πάνω στο μεγάλο ρήγμα που ενώνει την Αμοργό με τη Θήρα και ενημερωθήκαμε για την ιστορία του ηφαιστείου Κολούμπο. Τελευταία μας στάση ήταν στο Αμμούδι όπου παρατηρήσαμε στρώματα λάβας τόσο των μεγάλων εκρήξεων όσο και των νεότερων ρευμάτων.

geotour4feb17_0260

Πολλοί ήταν εκείνοι επίσης που αποτύπωσαν με τον φωτογραφικό τους φακό τους μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς του νησιού μας. Υπενθυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός για την καλύτερη φωτογραφία των πετρωμάτων/σχηματισμών της Σαντορίνης συνεχίζεται. Οι φωτογραφίες (μέγιστο 2 ανά συμμετέχοντα) θα πρέπει να σταλούν στη ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ (με όνομα και στοιχεία επικοινωνίας), στο email: geothira@gmail.com μέχρι τις 09 Φεβρουαρίου 2016. Οι φωτογραφίες θα αξιολογηθούν από τριμελή επιτροπή της ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ και του ΙΜΠΗΣ και ο νικητής του διαγωνισμού θα λάβει ένα αναμνηστικό δώρο.

geotour4feb17_0216

Το προηγούμενο βράδυ (3/2/2017) πραγματοποιήθηκε στο Μπελλώνειο η ετήσια ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ το ηφαίστειο βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας και ολόκληρο το 2016 δεν υπήρξε καμμία απολύτως ένδειξη για το αντίθετο.

impis3feb16_nz
Ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος, στην εισαγωγική του ομιλία, στην εκδήλωση για την κατάσταση του ηφαιστείου.
impis3feb16_0192
Ο πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ., Μιχάλης Φυτίκας κατά την ενημέρωση για την κατάσταση του ηφαιστείου.

[hr style=”single”]
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ενημέρωση: 7 Φεβρουαρίου 2017 | 20.30


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη