22.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καμπάνια ευαισθητοποίησης για να βγει από τον χάρτη ο καρκίνος του δέρματος

Πώς άλλαξε έτσι η Σαντορίνη; Μύθοι και πραγματικότητες για τον καρκίνο του δέρματος

Share

Με έναν πρωτότυπο τρόπο, η Σαντορίνη πρωταγωνιστεί στη νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για το μελάνωμα και τον καρκίνο του δέρματος. “Πώς άλλαξε έτσι η Σαντορίνη; Κάθε νησί διακοπών, κάθε λεπτό έκθεσης στον ήλιο αφήνει το δικό του ανεξίτηλο σημάδι στον “χάρτη” του σώματός μας” αναφέρεται στην καμπάνια, υπενθυμίζοντάς μας να χαρτογραφούμε κυρίως μετά το καλοκαίρι τις ελιές και τα σημάδια μας σε δερματολόγο.

Η καμπάνια συμπληρώνει τη δράση του νέου Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος στο νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός”, η ανακατασκευή του οποίου έγινε με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα μελανώματος στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, με 400-500 νέες διαγνώσεις ετησίως, αποτελώντας τον 6ο συχνότερο τύπο καρκίνου στους άνδρες και τον 7ο συχνότερο στις γυναίκες. Στόχος της καμπάνιας να βγάλουμε τον καρκίνο του δέρματος από τον “χάρτη” του σώματός μας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Μελανώματος κυκλοφόρησε επίσης ενημερωτικό έντυπο που περιλαμβάνει τους συνηθέστερους μύθους για τον καρκίνο του δέρματος, αντικρούοντάς τους με πραγματικότητες. Δείτε παρακάτω:

Μύθοι και πραγματικότητες για τον καρκίνο του δέρματος

– Το αντιηλιακό είναι απαραίτητο μόνο όταν κάνεις ηλιοθεραπεία — ΜΥΘΟΣ!

Πραγματικότητα: Το αντιηλιακό είναι απαραίτητο ακόμα και τον χειμωνα, διότι η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα. Η άμμος, το τσιμέντο ή το νερό αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και η σκιά δεν προστατεύει επαρκώς.

– Μόλις μαυρίσει το δέρμα είναι προστατευμένο από τον ήλιο –– ΜΥΘΟΣ!

Πραγματικότητα: Το “μαύρισμα” είναι αυξημένη παραγωγή μελανίνης, που εκκρίνει το δέρμα στην προσπάθειά του να προστατευθεί. Με άλλα λόγια, είναι η ορατή απόδειξη ότι το δέρμα έχει ήδη υποστεί βλάβη. Η “προστατευτική δράση” του μαυρίσματος ισοδυναμεί με αντιηλιακό SPF 4, δηλ. είναι πρακτικά ανύπαρκτη.

– Το σολάριουμ ενεργοποιεί τη μελανίνη άρα προστατεύει στο εξής από τον ήλιο — ΜΥΘΟΣ!

Πραγματικότητα: Το σολάριουμ είναι παράγοντας υψηλής επικινδυνότητας για την πρόκληση καρκίνου.

[adning id="140783"]

– Οι σπίλοι (ελιές) σχηματίζονται πριν τα 18 μας χρόνια, συνεπώς η ηλιοθεραπεία μετά τα 18 δεν ενέχει κινδύνους — ΜΥΘΟΣ!

Πραγματικότητα: Η ηλιοθεραπεία πάντα ενέχει κινδύνους για την εμφάνιση νέων σπίλων ή για την κακοήθη εξαλλαγή των σπίλων.

– Μόνο οι ελιές κινδυνεύουν να γίνουν μελάνωμα — ΜΥΘΟΣ!

Πραγματικότητα: Συχνά, το μελάνωμα εμφανίζεται ως αλλαγή στο μέγεθος, σχήμα ή χρώμα μιας ελιάς. Όμως εμφανίζεται εξίσου συχνά και σε υγιές δέρμα.

– Αντιηλιακό είναι απαραίτητο μόνο μεταξύ 11-3 το μεσημέρι — ΜΥΘΟΣ!

Πραγματικότητα: Το αντιηλιακό είναι απαραίτητο έως το απόγευμα.

– Μόνο τα αντιηλιακά με SPF 100 προστατεύουν αποτελεσματικά από τον ήλιο — ΜΥΘΟΣ!

Πραγματικότητα: Κανένα αντιηλιακό δεν προστατεύει απόλυτα. Οι ειδικοί προτείνουν αντιηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30+ που αντανακλά το 97% των ακτίνων UVB (το SPF 100+ αντανακλά το 99%!)

Άτομα με μελαχρινό δέρμα δεν κινδυνεύουν από μελάνωμα ή καρκίνο του δέρματος — ΜΥΘΟΣ!

Πραγματικότητα: Τα σκούρα δέρματα διαθέτουν καλύτερη προστασία έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας σε σχέση με τα ανοιχτόχρωμα, αλλά και σε αυτά παρουσιάζεται καρκίνος του δέρματος

– Αν πάθεις ηλιακό έγκαυμα βάλε γιαούρτι ή βούτυρο — ΜΥΘΟΣ!

Πραγματικότητα: Οι λιπαρές ουσίες “παγιδεύουν” το έγκαυμα στο εσωτερικό του δέρματος. Προτιμήστε κομπρέσες παγωμένου νερού και συνδυασμό κορτιζονούχων και αναπλαστικών αλοιφών.

– Η ελιά (σπίλος) αν βγει χειρουργικά ίσως προκαλέσει καρκίνο του δέρματος — ΜΥΘΟΣ!

Πραγματικότητα: Ο πιο ασφαλής τρόπος αφαίρεσης της πλειοψηφίας των σπίλων είναι η χειρουργική μέθοδος, συνοδευόμενη από βιοψία.

– Άλλο μελάνωμα και άλλο καρκίνος του δέρματος — ΜΥΘΟΣ!

Πραγματικότητα: Το μελάνωμα είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.

– Ο δείκτης κάθε αντιηλιακού δηλώνει τα λεπτά που μπορείς να εκτίθεσαι στον ήλιο προστατευμένος — ΜΥΘΟΣ!

Πραγματικότητα: Αν χρειάζονται 20 λεπτά για να προκληθεί κοκκίνισμα σε δέρμα χωρίς προστασία, τότε ο δείκτης SPF15 προστατεύει 15×20, δηλαδή περίπου 5 ώρες. Ο χρόνος αυτός, ωστόσο, είναι θεωρητικός. Γι’ αυτό κάθε 2 ώρες πρέπει να βάζουμε αντιηλιακό.

– Κάθε νέο οζίδιο, βλάβη ή όγκος του δέρματος -ανεξαρτήτως χρώματος- που μεγαλώνει ή αλλάζει και παραμένει για πάνω από 1 μήνα πρέπει να αξιολογείται από δερματολόγο ή ειδικό ιατρό — ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Κάθε ύποπτη βλάβη πρέπει να εξετάζεται ώστε να αφαιρείται χειρουργικά – αν κριθεί απαραίτητο.

– Κάθε ελιά που αλλάζει πρέπει να αξιολογείται από δερματολόγο — ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Οι σπίλοι που αλλάζουν σε σχήμα, χρώμα, μέγεθος, που αιμορραγούν, παρουσιάζουν κνησμό ή άλλα συμπτώματα που πρωτοεμφανίζονται (ειδικά σε ηλικίες άνω των 40) και αλλάζουν σταδιακά ή γρήγορα, πρέπει να εξετάζονται από εκπαιδευμένο δερματολόγο με τη βοήθεια ειδικών μεθόδων (δερματοσκόπηση).

– Η ακτινοβολία διαπερνά τα παράθυρα και το παρμπρίζ του αυτοκινήτου — ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Τα τζάμια των οχημάτων, των σπιτιών και των κτιρίων δεσμεύουν τη UVB αλλά όχι τη UVA, που διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα και προκαλεί (και αυτή) καρκίνο του δέρματος.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη