22.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η δυναμική της luxury κινέζικης αγοράς

Η πρώτη από τις τέσσερις ενότητες για τον πολυτελή τουρισμό από την Κίνα που παρουσίαστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου IMIC

Share

Άρθρο των Μαρίας Ζησούλη και Κωνσταντίνας Αδάμη

Οι ταξιδιώτες από την Ασία τροφοδοτούν με αριθμούς ρεκόρ την παγκόσμια ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία και αναμένεται ότι μέχρι το 2030 περίπου το 50% του συνόλου της κίνησης των επισκεπτών σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι από την Ασία. Ο αριθμός των νέων εύπορων Κινέζων τουριστών που δείχνουν ενδιαφέρον για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων αυξάνεται συνεχώς και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των “ρομαντικών” προορισμών, με το φως και το γαλάζιο του Αιγαίου να κυριαρχεί.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός για τον κινέζικο Luxury τουρισμό, αλλά αναφέρεται κυρίως στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, εμπειριών και προϊόντων με έναν βολικό, προσωποποιημένο και συναρπαστικό τρόπο.

Ο Ασιάτης ταξιδιώτης πολυτελείας διαφοροποιείται από τον αντίστοιχο Ευρωπαίο ή Αμερικανό ταξιδιώτη. Ταξιδεύει συχνά και αναζητεί μοναδικές και αποκλειστικές εμπειρίες. Ένας νέος τύπος τουριστικού καναλιού αναδύεται με κύριο άξονα τον Ασιάτη ταξιδιώτη πολυτελείας ως μια σημαντική κινητήρια δύναμη στην Tουριστική Βιομηχανία.

[adning id="140783"]


Οι πολυτελείς ταξιδιώτες της Κίνας είναι νέοι και ξοδεύουν περισσότερο από ποτέ

Οι Κινέζοι millennials είναι το μέλλον των πολυτελών δαπανών: Είναι πλούσιοι, ταξιδεύουν πολύ και είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν για αγαθά πολυτελείας και ταξιδιωτικές εμπειρίες που δείχνουν τον πλούτο τους. Πάνω από 74 εκατ. millennials είναι σε ετοιμότητα για ταξίδια, καθώς θα αποφοιτήσουν από τα κινεζικά πανεπιστήμια μέσα στα επόμενα 8 χρόνια επιβεβαιώνοντας έτσι την αναμενόμενη συνεχή εκθετική ανάπτυξη των ταξιδιών.

Επίσης, καθώς η οικονομία της Κίνας βελτιώνεται, αυξάνεται η μεσαία τάξη και ταυτόχρονα η πολύ εύπορη τάξη αλλά και η τάξη του ευκατάστατου πληθυσμού της. Ο ευκατάστατος πληθυσμός είναι πλουσιότερος από τη μεσαία τάξη αλλά όχι τόσο πλούσιος όσο αυτός της εύπορης τάξης και έχει συνήθειες και συμπεριφορές που τον ξεχωρίζουν από τις άλλες δύο. Οι ευκατάστατοι καταναλωτές της Κίνας έχουν μεγάλη επιθυμία για ταξίδια πολυτελείας και αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε μια ευρεία ποικιλία κατηγοριών. Αυτοί οι καταναλωτές έχουν ετήσια διαθέσιμα εισοδήματα τουλάχιστον 20.000 δολάρια, ενώ ο μέσος όρος είναι σχεδόν 40.000 δολάρια. Είναι περίπου 120 εκατομμύρια και έχουν περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια αγοραστική δύναμη που αυξάνεται γρήγορα.

Η ευκατάστατη τάξη κυριαρχεί σε αυτή την οικονομική άνοδο με ένα ποσοστό κοντά στο 50% αυτής της ανάπτυξης. Καθώς τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης αυξάνονται, πολλοί θα ενταχθούν στην ευκατάστατη τάξη, η οποία μέχρι το 2020 θα είναι μια ισχυρή δύναμη 280 εκατομμυρίων ανθρώπων ή το 20% του πληθυσμού της Κίνας και οι δαπάνες της υπολογίζονται περίπου στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό θα ισοδυναμεί με το 35% περίπου της συνολικής κατανάλωσης της Κίνας και περισσότερο από το 5% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Σήμερα η κατανάλωση της Κίνας είναι σχεδόν η ίδια με τη συνολική κατανάλωση της Ιαπωνίας και περίπου κατά 30% μεγαλύτερη από αυτή της Γερμανίας. Μέσα όμως στα επόμενα τρία χρόνια η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει την Ιαπωνία και να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά στον κόσμο.

Περισσότεροι από τους μισούς Κινέζους ταξιδιώτες είναι πιθανό να αγοράσουν είδη πολυτελείας στο ταξίδι τους και σύμφωνα με έρευνες, οι δαπάνες για ταξιδιωτικές και γευστικές εμπειρίες ξεπερνούν τις δαπάνες για πολυτελείς τσάντες και κοσμήματα.

Πρόκειται για μια μετατόπιση που διαφοροποιεί αυτά που ίσχυαν μέχρι τώρα καθώς οι νεότεροι καταναλωτές δαπανούν περισσότερα σε εμπειρίες παρά σε προϊόντα. Επιβεβαίωση της αλλαγής αυτής είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο κινεζικός κλάδος λιανικής πώλησης σημείωσε μόλις 10% αύξηση το 2015, σχεδόν το μισό της αύξησης των εξερχόμενων ταξιδιών 17%.

[adning id="140783"]

Τα γραφεία ταξιδίων έχουν τώρα την ευκαιρία να δημιουργήσουν πολυτελή τουριστικά πακέτα σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις καταναλωτικές συνήθειες των millennials και να κερδίσουν πιστούς πελάτες για τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτή η νέα τάση των luxury ταξιδιών των Κινέζων θα πρέπει να προβληματίσει τους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Οι πλούσιοι Κινέζοι θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα προνόμια που κάποτε είχαν στερηθεί προτείνοντας προορισμούς της ανώτερης μεσαίας τάξης.

Επομένως, οι προορισμοί πρέπει να επανεξετάσουν τις τουριστικές στρατηγικές τους εάν θέλουν να επωφεληθούν από αυτούς τους νέους πλούσιους επισκέπτες. Να είναι σε θέση να προσφέρουν στους ταξιδιώτες τους ένα ευρύ φάσμα εξατομικευμένων τουριστικών επιλογών καθώς οι luxury Κινέζοι κάνουν πολλά ταξίδια ετησίως σε διαφορετικές τοποθεσίες στον κόσμο.


Μαρία Ζησούλη,
Σύμβουλος Marketing και
Τουριστικής Ανάπτυξης
Κωνσταντίνα Αδάμη,
Επικοινωνία και Social Media

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
The Wine Bar after sunset

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη