Η δυσκολία εύρεσης στέγης ανασταλτικός παράγοντας για να γεμίζουν τα κενά στα σχολεία

Το έντονο πρόβλημα της δυσκολίας εύρεσης στέγης για τους εκπαιδευτικούς στη Σαντορίνη αναδεικνύει με επιστολή της η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, με αφορμή την πρόσφατη διαμαρτυρία γονέων του Nηπιαγωγείου Οίας, σχετικά με τη μη λειτουργία του ολοήμερου τμήματος.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, από την αρχή του σχολικού έτους στις Κυκλάδες έχουν πραγματοποιηθεί τρεις φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών νηπιαγωγών. Στην πρώτη φάση (9 Σεπτεμβρίου) προσελήφθησαν 88 νηπιαγωγοί, εκ των οποίων 6 αρνήθηκαν την πρόσληψή τους, στη δεύτερη φάση (27 Σεπτεμβρίου) 12, εκ των οποίων 1 αρνήθηκε την πρόσληψή της και στην τρίτη φάση (14 Οκτωβρίου) προσελήφθη 1 νηπιαγωγός αποκλειστικά για το ολοήμερο τμήμα του Νηπιαγωγείου Οίας, η οποία επίσης δεν αποδέχτηκε την πρόσληψή της, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την τοποθεσία του διορισμού της. Το κενό του Νηπιαγωγείου στην Οία είναι το μοναδικό που παραμένει σε ολόκληρο τον νομό Κυκλάδων και έχει δοθεί ξανά στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την ελπίδα ότι θα καλυφθεί, εφόσον γίνει αποδοχή της πρόσληψης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις προτίμησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, τα κενά των σχολείων σε Μύκονο και Σαντορίνη είναι τα τελευταία στις επιλογές τους και ο λόγος είναι οι εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Συγκεκριμένα, παρατηρείται και καταγράφεται συστηματική δυσκολία ως προς την εύρεση στέγης. Ακόμη όμως και όταν βρεθεί κατοικία, αυτή α) μισθώνεται συχνά με δυσανάλογο για την οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών μίσθωμα με αποτέλεσμα να στοιβάζονται 3 και 4 εκπαιδευτικοί σε μικρά δωμάτια και β) οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε πρόωρη αποχώρηση πριν τη λήξη του σχολικού έτους, προκειμένου να είναι διαθέσιμη η κατοικία για την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

“Κύριο μέλημα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κυκλάδων είναι η προάσπιση του δικαιώματος των παιδιών των νησιών μας σε ένα σύγχρονο, καλά στελεχωμένο δημόσιο σχολείο που θα παρέχει ποιοτικό εκπαιδευτικό έργο. Ωστόσο, παράλληλα με την πολιτεία οφείλουν οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, ώστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, όπως το υψηλό κόστος ζωής και η εύρεση στέγης, να μην αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες σχετικά με τις προτιμήσεις για την τοποθέτησή τους” καταλήγει η επιστολή.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη