13.2 C
Santorini
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΓΕΩΘΗΡΑ: Η έλλειψη ναυαγοσωστών “κατέβασε” τρεις Γαλάζιες Σημαίες στη Σαντορίνη

Αποσύρθηκαν για το 2017 οι Γαλάζιες Σημαίες στις παραλίες Καμάρι 1, Καμάρι 2 και Άγιος Γεώργιος, ενώ ισχύουν κανονικά οι Γαλάζιες Σημαίες στην παραλία της Περίσσας, του Περιβόλου και της Βλυχάδας.

Share

Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ως Εθνικού Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, σχετικά με την απόσυρση τριών από τις έξι Γαλάζιες Σημαίες που είχαν απονεμηθεί αρχικά σε ακτές της Σαντορίνης, η ΓΕΩΘΗΡΑ, στην ευθύνη της οποίας είναι η διαχείριση των παραλιών, προέβη σήμερα σε διευκρινίσεις.

“Η απουσία ναυαγοσώστη ήταν το μοναδικό από τα 33 κριτήρια που πρέπει να πληροί ακτή βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία το οποίο δεν καλύφθηκε. Τα άλλα κριτήρια του Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” είχαν καλυφθεί πλήρως και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως για παράδειγμα οι περιβαλλοντικές δράσεις, ο απαραίτητος εξοπλισμός και παροχές των ακτών, καθώς και η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων κολύμβησης η οποία είναι εξαιρετική όπως δείχνουν όλα τα αποτελέσματα από τις μηνιαίες δειγματοληψίες που διενεργούνται από εξειδικευμένο εργαστήριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

[adning id="140783"]

Σε ό,τι αφορά την αδυναμία ναυαγοσωστικής κάλυψης των τριών παραπάνω ακτών, αυτή οφείλεται, κυρίως, στην αδυναμία εύρεσης καταλυμάτων για τους ναυαγοσώστες, ένα πρόβλημα που αφορά αρκετούς εργαζομένους του νησιού, αφού ενώ η ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. είχε προβεί εγκαίρως σε διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού, βάση της υπ’ αριθ. 19/28-04-2017 απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου, με τίτλο «Ναυαγοσωστική Κάλυψη Παραλιών Δ.Κ. Καμαρίου και Εμπορείου Θήρας», ο διαγωνισμός κατέληξε άγονος.

Παρόλα αυτά, με συντονισμένες ενέργειες, συνεχείς επαφές, δημοσιοποίηση ανοικτής πρόσκλησης για ναυαγοσώστες στον τύπο και προσκλήσεις προς κάθε υποψήφιο, κατέστη δυνατό να υπάρχουν ναυαγοσώστες στις ακτές της Περίσσας και Περιβόλου Δ.Κ. Εμπορείου Θήρας. Ακόμη, η ακτή της Βλυχάδας, η οποία δεν χαρακτηρίστηκε ως πολυσύχναστη, διαθέτει όλα τα προβλεπόμενα διασωστικά εφόδια που απαιτούνται από το Πρόγραμμα.

Πλέον οι ακτές του Καμαρίου και του Αγίου Γεωργίου αποτελούν ειδική περίπτωση για το Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”, όπως συμβαίνει και σε ακτές άλλων νησιών (π.χ. της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς κ.α.), όπου ενώ πληρούνται όλα τα άλλα κριτήρια του προγράμματος για την ακτή, δεν καλύπτεται μόνο το κριτήριο του ναυαγοσώστη. Επίσης, έγιναν εγκαίρως όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ναυαγοσωστική τους κάλυψη και είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων οι υπεύθυνοι του Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” για το άγονο του διαγωνισμού από τον διαχειριστή των ακτών (Δήμο Θήρας). Οι περιπτώσεις αυτές και σύμφωνα με τους υπευθύνους του Προγράμματος, θα εξετασθούν από επιτροπή του ώστε να βραβευθούν κανονικά την νέα κολυμβητική περίοδο του 2018, εφόσον θα έχει εξασφαλιστεί η παρουσία ναυαγοσώστη σε αυτές.”

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη