22.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλέξης Τσίπρας: Η φορολογία θα μειωθεί βγαίνοντας από την κρίση

Share

Ως “μια πολύ δύσκολη πολιτική απόφαση” που έλαβε η Κυβέρνηση υπό το “πιεστικό βάρος των έκτακτων συνθηκών” χαρακτήρισε την υψηλή φορολόγηση ο Πρωθυπουργός κος Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή (5/12/17) του ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι αυτές οι συνθήκες είναι έκτακτες και όχι μόνιμες και ότι “η έξοδος από την κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης”.

“Αυτό προβλέπεται να συμβεί σύντομα και είναι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ σύμμαχος είναι η αξιόπιστη και διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή που με συστηματικό τρόπο διαμορφώσαμε” συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα πως το δημοσιονομικό πρόβλημα έχει βαθιές ιστορικές αιτίες που εκτίνονται σε όλο το βάθος της μεταπολιτευτικής περιόδου και με κύρια χαρακτηριστικά φαινόμενα όπως η απώλεια εσόδων ΦΠΑ, ο κατακερματισμός του φορολογικού μηχανισμού, το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, η ιδιότυπη φορολογική ασυλία και ατέλεια κάποιων προνομιούχων και η κοινωνικοποίηση των ζημιών επιχειρήσεων με προνομιακή πρόσβαση στη ρευστότητα.

[adning id="140783"]


Ως προς την πρόσφατη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης με θετικό πρόσημο και σύντομο χρόνο, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως έχει δημιουργήσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα για τη χώρα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, γεγονός που αποτυπώθηκε στις βελτιωμένες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεκαετίας από 5,39% που ήταν την προηγούμενη Παρασκευή, στο 4,81% χθες (5/12) που αποτελεί την καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί από τις 8 Οκτωβρίου 2009, δηλαδή από την περίοδο πριν την κρίση.

“Με δυο λόγια οι αγορές επιστρέφουν ήδη την ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και μας ανάβουν το πράσινο φως για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια σε λίγους μήνες από σήμερα, το επόμενο καλοκαίρι, το καλοκαίρι του 2018” υπογράμμισε στην ομιλία του ο κος Τσίπρας.

Ειδική μνεία έκανε ο Πρωθυπουργός και στον τουρισμό που στηρίζει την ελληνική οικονομία, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για υπποστήριξη του πρωτογενούς τομέα και της αγροδιατροφικής μεταποίησης. “Η χώρα μας ακόμα και στις δύσκολες στιγμές της βαθιάς κρίσης στηρίχτηκε στον Τουρισμό. Σπάει χρόνο με το χρόνο όλα τα ρεκόρ. Όμως, αυτό θα είναι δώρον άδωρον, αν συνεχίσουμε μέσω των εισαγωγών για διατροφικά προϊόντα να διαρρέουμε οικονομικό δυναμισμό σε τρίτες χώρες, αντί να υποστηρίξουμε τον εγχώριο πρωτογενή τομέα και την αγροτοδιατροφική μεταποίηση. Στην νέα οικονομία της γνώσης μπορούμε να στηριχτούμε για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, με επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία” ανέφερε χαρακτηριστικά.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη