Η παχυσαρκία είναι αιτία άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας

Του Γιώργου Μισιχρόνη*

Παχυσαρκία είναι η αυξημένη εναπόθεση λίπους σε διάφορα σημεία του σώματος, η οποία οφείλεται στην πλούσια ή κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης (συχνά στο συνδυασμό τους).

Ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού μεταξύ 15% και 30% εμφανίζει παχυσαρκία στην Ευρώπη, μεγαλύτερο του 30% στις ΗΠΑ και στη χώρα μας.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία αφορά και τα παιδιά και τους εφήβους και τα στατιστικά στοιχεία φέρνουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως.

Πρόκειται για νόσο που εμφανίζει πολλές επιπλοκές. Μακροπρόθεσμα η παχυσαρκία δημιουργεί Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Π. Αρτηριακή Υπέρταση, Υπερλιπιδαιμία (αύξηση της χοληστερίνης), αρθροπάθειες, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης: Καρδιαγγειακής νόσου (έμφραγμα), χολολιθίασης διαταραχών του αναπνευστικού (σύνδρομο άπνοιας του ύπνου) και προδιαθέτει σε ορισμένες μορφές καρκίνου.

Το ότι η παχυσαρκία είναι αιτία άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας φαίνεται από τη σύγκριση νοσήσεως μεταξύ παχύσαρκων και ατόμων με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Έτσι ένας παχύσαρκος έχει διπλάσιες πιθανότητες να αρρωστήσει από Σακχαρωση Διαβήτη και τετραπλάσιες πιθανότητες να αρρωστήσει από καρδιακή νόσο από ένα άτομο με κανονικό βάρος.

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση του ανθρώπου, άλλα σχετίζεται με πλήθος παθολογικών καταστάσεων και σαν τέτοιο πρέπει να προσεγγίζεται.

* Ο κ. Γιώργος Μισιχρόνης είναι Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος στο Κεντρικό Πολυϊατρείο Σαντορίνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη