Παπαζάχος: Η συνύπαρξη με το ηφαίστειο περνάει μέσα από την κατανόηση, τη γνώση και την πρόληψη

Καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, Γενικός Γραμματέας ΙΜΠΗΣ – Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου

Στο πλαίσιο της δράσης «Γνωριμία με το ηφαίστειο, το συγκάτοικο μας στη Σαντορίνη» του Δήμου Θήρας, πραγματοποιήθηκαν χθες και προχθές, Πέμπτη και Παρασκευή 12 και 13-2-2014, τρείς ειδικές ενημερώσεις, από μέλη του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου  Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) με θέμα την προστασία της Σαντορίνης από το σεισμικό και ηφαιστειακό κίνδυνο, αλλά και την κατάσταση του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Ομιλητές και στις τρεις εκδηλώσεις ήταν τα μέλη του ΙΜΠΗΣ, κ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης, Δρ. Ηφαιστειολόγος, Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΜΠΗΣ και κ. Κωνσταντίνος Παπαζάχος, Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Γενικός Γραμματέας του ΙΜΠΗΣ, ενώ παρεμβάσεις για τη συστηματική παρακολούθηση του ηφαιστείου από το ΙΜΠΗΣ έκανε ο Πρόεδρός του κ. Μιχάλης Φυτίκας, Ομ. Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη ενημέρωση έγινε προς το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΤΟ), υπό τον συντονισμό του Αντιδημάρχου Θήρας κ. Μάρκου Καφούρου, όπου συζητήθηκαν πρακτικά θέματα που αφορούν στην ενημέρωση των υπηρεσιών για θέματα προστασίας από το σεισμικό και ηφαιστειακό κίνδυνο.

Η δεύτερη ενημέρωση στο Μπελλώνειο έγινε προς τους μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Θήρας για τους σεισμούς της Σαντορίνης και τα μέτρα αυτοπροστασίας από αυτούς, αλλά και για τη σημασία των ηφαιστείων για την εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής και του πολιτισμού, με ειδική αναφορά στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Η τρίτη εκδήλωση προς το κοινό της Σαντορίνης, που έγινε επίσης στο Μπελλώνειο, με θέμα την παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης, τις τελευταίες γεωχημικές-γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή και κυρίως στο θαλάσσιο χώρο των Καμένων, αλλά και στην ιστορική σεισμικότητα του νησιού. Σύντομες παρεμβάσεις και ενημερώσεις πραγματοποίησε και στις δύο εκδηλώσεις και ο δήμαρχος κ. Νικόλαος Ζώρζος. Σχετικά με τις εκδηλώσεις αυτές, ο κ. Κ.Παπαζάχος δήλωσε:

«Με πολλή χαρά ανταποκριθήκαμε σήμερα στο αίτημα του Δήμου Θήρας να ενημερώσουμε τα μέλη του ΣΤΟ, το Γυμνάσιο Θήρας και το κοινό για την τρέχουσα κατάσταση του ηφαιστείου, την παρακολούθηση και τις νέες έρευνες που αφορούν το ηφαίστειο, αλλά και τις παραμέτρους που επηρεάζουν το σχεδιασμό των μέτρων για τη διαχείριση του σεισμικού και του ηφαιστειακού κινδύνου στο νησί. Οι εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες ξεκίνησαν με αφορμή την κρίση του 2011-2012 και επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση, έχουν πλέον αγκαλιαστεί από τη Θηραϊκή κοινωνία και τις τοπικές αρχές. Παράλληλα δείχνουν ότι, τόσο οι τοπικές αρχές, όσο και οι κάτοικοι του νησιού θέλουν να ζήσουν σε αρμονία με το ηφαίστειο, το οποίο είναι ένα ζωντανό γεωλογικό-γεωφυσικό μνημείο, και αντιλαμβάνονται ότι αυτή η συνύπαρξη περνάει μέσα από την κατανόηση, τη γνώση και την πρόληψη και όχι μέσα από την άγνοια και την κινδυνολογία. Παράλληλα, δείχνουν ότι η κοινωνία της Σαντορίνης και οι φορείς της όπως ο Δήμος Θήρας αναγνωρίζουν στο ΙΜΠΗΣ έναν αξιόπιστο συνεργάτη και συνομιλητή σε θέματα που σχετίζονται με το ηφαίστειο, μη διστάζοντας να συζητήσουν, να μάθουν και να προβληματιστούν για τα θέματα των γεωκινδύνων και του γεωπεριβάλλοντος, τα οποία συνήθως στη χώρα μας αντιμετωπίζονται  με σκεπτικισμό ή και αδιαφορία.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση

Σαντορίνη