Ηλεκτρονική τιμολόγηση και ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων υποχρεωτικά από το 2020

Την υποχρεωτική εφαρμογή από 1/1/2020 της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων έχει θέσει ως στόχο το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Προς τον σκοπό αυτό, θα συσταθεί Ομάδα Εργασίας, με συμμετοχή και εκπροσώπων των οικονομικών και κλαδικών φορέων, η οποία θα προσδιορίσει τις απαιτούμενες δράσεις και ενέργειες και τις αναγκαίες υποδομές για την εφαρμογή των ανωτέρω σε ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων από 1/1/2019.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο θα συμβάλει στην καλύτερη στόχευση των φορολογικών ελέγχων με σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στον περιορισμό των φαινομένων έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων, ενώ θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην καθημερινότητά τους και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους με την εξοικονόμηση πόρων, την αυτοματοποίηση των ακολουθούμενων διαδικασιών και τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους.

Το θέμα είχε συζητηθεί σε σύσκεψη στις 23/4/2018, στην οποία συμμετείχαν η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Πέτρος Τριάρχης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, καθώς και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες Διευθύνσεων της ΑΑΔΕ και άλλων εμπλεκόμενων υπουργείων.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να ληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του εκσυγχρονισμού της ηλεκτρονικής τιμολόγησης σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων, ενώ οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους και συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της υλοποίησης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων και στοιχείων.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη