Κατάταξη του Νοτίου Αιγαίου στις “Περιφέρειες Μετάβασης”

Οι θέσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το νέο πακέτο Κανονισμών που θα διέπουν την εφαρμογή προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής και της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που συνεδρίασε σήμερα στη Σύρο.

Θεμελιώδης διαπραγματευτική θέση της Περιφέρειας, όπως υποστήριξε ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, είναι να καταταχθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη νέα κατηγορία Περιφέρειες σε μετάβαση (με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ του 75% και 90% του μέσου όρου της ΕΕ) έτσι ώστε να αρθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες που προκαλεί ο αποκλεισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από επενδύσεις σε έργα υποδομών μεταφορών και περιβάλλοντος εξ αιτίας της έως τώρα κατάταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις ανεπτυγμένες περιφέρειες.

“Δεν θα αφήσουμε την τύχη των νησιών μας στο γενικό διαπραγματευτικό παιχνίδι των κρατών – μελών αλλά θα δώσουμε δυναμικό παρών σε όλα τα επίπεδα διαβούλευσης”, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης.

Επιπλέον, στόχος της Περιφέρειας είναι η πρόβλεψη επιπλέον πόρων για τις νησιωτικές περιφέρειες, όπως ήδη ισχύει για τις υπερπόντιες περιφέρειες και τις απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιφέρειες του βορρά.

Όπως αναλύεται στη στρατηγική της Περιφέρειας μόνο μέσα από την κατάταξη του Νοτίου Αιγαίου στις “Περιφέρειες Μετάβασης” θα επιτευχθεί ικανοποιητική συγχρηματοδότηση απ’ όλα τα Διαρθρωτικά Ταμεία για την ανάπτυξη υποδομών και έργων που θα συμβάλουν στη σύγκλιση με τις περιφέρειες της ηπειρωτικής Ευρώπης.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη