Ξανά Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι ο Magnus Carlsen

Τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι διατήρησε ο 28χρονος Νορβηγός Magnus Carlsen νικώντας τον Fabiano Caruana (ΗΠΑ), στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού, που ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε σήμερα στο Λονδίνο.

Μετά από 12 ισοπαλίες στα παιχνίδια κλασικού χρόνου (6-6), ο τίτλος θα κρινόταν στο τάι μπρέικ όπου οι δύο διεκδικητές θα έπαιζαν για αρχή τέσσερις παρτίδες ράπιντ (25′ χρόνου σκέψης και 10” επιπλέον χρόνου για κάθε κίνηση). Αν υπήρχε και πάλι ισοπαλία, θα ακολουθούσαν 2 παρτίδες μπλιτζ (πολύ γρήγορο σκάκι με 5′ και 3” προσαύξηση ανά κίνηση). Αν και πάλι δεν αναδεικνυόταν νικητής, το ματς θα κατέληγε σε παρτίδα “Αρμαγεδδών” ή ξαφνικού θανάτου, με τα λευκά να έχουν 5 λεπτά και τα μαύρα 4 και με πιθανή ισοπαλία να λογίζεται ως νίκη των μαύρων.

Τελικά, χρειάστηκαν μόνο οι τρεις πρώτες παρτίδες ράπιντ για να επιβεβαιωθεί η υπεροχή του Carlsen που έκανε εύκολα σχετικά το 3-0, διατηρώντας τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή που κατέχει από το 2013.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην 132ετή ιστορία του παγκοσμίου πρωταθλήματος, που κανένας παίκτης δεν σημειώνει νίκη σε μία από τις 12 παρτίδες κλασικού χρόνου.

Ήταν η τέταρτη φορά που η ανάδειξη του πρωταθλητή κρίθηκε σε τάι μπρέικ, μετά το 2006 οπότε ο Ρώσος Vladimir Kramnik νίκησε τον Βούλγαρο Veselin Topalov, το 2012 με τον Viswanathan Anand από την Ινδία να νικά τον Ισραηλινό Boris Gelfand και το 2016 οπότε ο Carlsen είχε νικήσει τον Ρώσο Sergey Karjakin. Όλες τις φορές πάντως η διαδικασία των ταί μπρέικ κρίθηκε στα ράπιντ, χωρίς να προχωρήσει σε μπλιτζ.

 [adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη