Ξεκινά ο Β’ κύκλος αξιολόγησης για προϊόντα με τη σφραγίδα Aegean Cuisine

Σε συνέχεια της επιτυχημένης ολοκλήρωσης του Α’ κύκλου αξιολόγησης για τη δημιουργία μητρώου προϊόντων από παραγωγούς των Κυκλάδων που θα προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine ως “Aegean Cuisine Recommended Products”, το Επιμελητήριο Κυκλάδων ανακοινώνει τον Β’ κύκλο και καλεί τους επιχειρηματίες των 24 νησιών του Νομού που παράγουν και τυποποιούν τοπικά προϊόντα χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες να συμπληρώσουν και να αποστείλουν τη σχετική αίτηση.

Πέρυσι τον Ιούνιο, κατά την 1η Συνάντηση Παραγωγών & Εστιατόρων για το δίκτυο Aegean Cuisine στις Κυκλάδες είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα του Α’ κύκλου με 220 προϊόντα από 38 παραγωγούς να αποτελούν το πρώτο βήμα δημιουργίας μητρώου κυκλαδίτικων προϊόντων, ενισχύοντας τη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την εστίαση και αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη γαστρονομία των νησιών.

Για να ενταχθεί ένα Κυκλαδίτικο προϊόν στο δίκτυο Aegean Cuisine θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω βασικές προϋποθέσεις:

  1. Το προϊόν θα πρέπει να είναι τυποποιημένο.
  2. Η μονάδα παραγωγής/τυποποίησης του προϊόντος θα πρέπει να βρίσκεται στο Νομό Κυκλάδων.
  3. Θα πρέπει να είναι σε ισχύ η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας της μονάδας παραγωγής.
  4. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες από τις Κυκλάδες ή, από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, στο μέτρο του δυνατού.
  5. Θα πρέπει τα προϊόντα να παράγονται με βάση παραδοσιακές συνταγές των Κυκλάδων, ή με καινοτόμες συνταγές αρκεί να αξιοποιούν τοπικές πρώτες ύλες.

Προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ
Στο δίκτυο Aegean Cuisine εντάσσονται αυτόματα και αυτοδικαίως όσα προϊόντα είναι χαρακτηρισμένα ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης).

Αριθμός προϊόντων προς ένταξη
Κάθε επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί ένταξη στο δίκτυο για όσα από τα προϊόντα παραγωγής της κρίνει ότι διαθέτουν τις ανάλογες προδιαγραφές.

Προϊόντα που εντάχθηκαν στον Α’ κύκλο δεν χρειάζεται να αποσταλούν εκ νέου, παρά μόνο αν έχει αλλάξει η σύνθεσή τους.

[adning id="140783"]

Ειδικό σήμα Aegean Cuisine
Η ένταξη στο δίκτυο και το ειδικό σήμα θα αφορά μόνο σε όσα από τα προϊόντα του κάθε παραγωγού αξιολογηθούν θετικά από την αρμόδια επιτροπή και δεν θα επιτρέπεται η χρήση και τοποθέτηση του ειδικού σήματος σε προϊόντα που δεν έχουν εγκριθεί. Σε περίπτωση που εντοπισθεί χρήση του σήματος σε μη αξιολογημένα προϊόντα του ίδιου παραγωγού, διαγράφονται όλα τα προϊόντα του από το Μητρώο Κυκλαδίτικων προϊόντων.

Χρονική ισχύς σήματος
Το σήμα θα έχει ισχύ για όσο χρονικό διάστημα δεν αλλάζει η σύσταση του προϊόντος. Ο παραγωγός υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε περίπτωση που γίνουν αλλαγές στη σύσταση του προϊόντος.

Διαδικασία
Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να αιτηθείτε για την ένταξη προϊόντων στο δίκτυο Aegean Cuisine, θα πρέπει να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία η οποία ισχύει και για την περίπτωση των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ:

  • Συμπλήρωση της σχετικής αίτησης
  • Αντίγραφο της ισχύουσας άδειας λειτουργίας  της μονάδας παραγωγής
  • Αντίγραφα τυχόν πιστοποιήσεων διασφάλισης ποιότητας (π.χ. HACP)
  • Δύο (2) δείγματα στην μικρότερη εμπορικά διαθέσιμη συσκευασία για κάθε προϊόν

Η αποστολή των εγγράφων και των προϊόντων θα πρέπει να γίνει μέσω ταχυδρομείου ή courier το αργότερο έως την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018, στην παρακάτω διεύθυνση

Επιμελητήριο Κυκλάδων
Υπόψη κας Ναταλίας Παπαδοπούλου/ Για την ένταξη προϊόντων στο δίκτυο Aegean Cuisine
Απόλλωνος & Λαδοπούλου
Ερμούπολη 84100 – Σύρος
Τ. 2281082346

Σημείωση για ευπαθή προϊόντα: Για τις περιπτώσεις ευπαθών προϊόντων (π.χ. τυροκομικά) η ημερομηνία λήξης των προϊόντων δεν θα πρέπει να είναι προγενέστερη της 10ης Ιουνίου 2018, οπότε και θα συνεδριάσει η Επιτροπή Αξιολόγησης.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2281082346 (εσωτ. 129) κα. Ναταλία Παπαδοπούλου και μέσω email στο info-cyclades@aegeancuisine.gr

[adning id="140783"]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη