Ξενικό θαλάσσιο είδος εντοπίστηκε στη Σαντορίνη

Πρόκειται για τη μέδουσα Rhopilema nomadica

Η μέδουσα Rhopilema nomadica, ένα ξενικό θαλάσσιο είδος, παρατηρήθηκε πριν λίγες ημέρες στη Σαντορίνη, στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Καλντέρας.

Η μέδουσα ζει κατά βάση στα τροπικά κλίματα του Δυτικού Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά από τις αρχές του 1970 άρχισε να καταγράφεται και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό στην εικόνα και την κίνησή του, θαλάσσιο ασπόνδυλο, σπάνιο για τα νερά των Κυκλάδων που πέρασε τη διώρυγα του Σουέζ μαζί με δεκάδες άλλα ξενικά – τροπικά είδη.

Οι μέδουσες Rhopilema nomadica έχουν σημαντικό ρόλο στη θαλάσσια τροφική αλυσίδα, καθώς τρέφονται µε πλαγκτόν, καρκινοειδή, μικρά ψάρια και άλλες μέδουσες, ενώ θηρευτές τους είναι οι τόνοι, οι καρχαρίες, οι ξιφίες, οι σολομοί και οι θαλάσσιες χελώνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση την αναφέρει ως έναν από τους χειρότερους εισβολείς στα ευρωπαϊκά ύδατα, λόγω του ιδιαίτερα οδυνηρού αγγίγματός της στην επαφή με τον άνθρωπο.

Όπως αναφέρει η νεοσύστατη Εταιρεία Προστασίας Υποθαλάσσιων Σχηματισμών Ηφαιστείου Σαντορίνης, οι παρατηρήσεις στο νησί έγιναν την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου και αφορούν σε δύο δείγματα του είδους, το ένα σε βάθος 18-20 μέτρων και το δεύτερο σε βάθος 5 μέτρων, σε απόσταση 60 και 30 μέτρων από την ακτή αντίστοιχα. Τα μεγέθη που παρατηρήθηκαν ήταν περίπου 35-40 εκατοστά.

Η παρατήρηση των μεδουσών στη Σαντορίνη έχει καταγραφεί στις αναφορές των ξενικών ειδών στο δίκτυο για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, iSea.

Προκειμένου να παρατηρηθεί το φαινόμενο και η έκτασή του, παρακαλούνται όσοι δουν το συγκεκριμένο είδος στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, εφόσον μοιάζει με το δείγμα στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται, να επικοινωνήσουν μέσω email στα santorini01@hotmail.com ή info@scubasantorini.com.

Δείτε παρακάτω σχετικό βίντεο από τη στιγμή της καταγραφής των ειδών.


[adning id="140783"]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη