Γράφει η Ελπίδα Καραντάνη

Πολλοί από εμάς όταν σκεφτόμαστε την Οία για ηλιοβασίλεμα, αναρωτιόμαστε “πού να πάμε με ησυχία να απολαύσουμε τη βραδιά μας, αλλά να έχει και όμορφη θέα”. Μία απογευματινή βόλτα από το μονοπάτι ίσα ίσα για να ανοίξει η όρεξη, ήταν ό,τι έπρεπε για να καταλήξουμε λίγο πριν δύσει ο ήλιος στο εστιατόριο Άλιος Ήλιος που βρίσκεται στο ξενοδοχείο Santo Maris Oia και όπου με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι δέχεται και εξωτερικούς επισκέπτες.

Άλιος Ήλιος σημαίνει ο ήλιος που ανατέλλει και δύει μέσα στη θάλασσα και η εξαιρετική του θέση σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις το ηλιοβασίλεμα ακριβώς μπροστά σου τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Μας υποδέχτηκε ο maitre του εστιατορίου κύριος Γιώργος (θα τον ακούσετε πολλές φορές στην πορεία της διήγησής μου) που μας ξενάγησε στο χώρο. Εξωτερικά υπήρχαν τραπέζια με μία μεγάλη φωτιζόμενη πισίνα και στον εσωτερικό χώρο υπήρχε έντονο το στοιχείο της Κρήτης, μιας και το ταβάνι όπως και οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με τη Μινωική γραφή.

Όταν του κάναμε τη μαγική ερώτηση “τι να διαλέξουμε από τον κατάλογο”, ξεκίνησε να μας ταξιδεύει στη φιλοσοφία του εστιατορίου. Όλα τα πιάτα στον κατάλογο είναι à la minute. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται αγνά φρέσκα υλικά τόσο από τη Σαντορίνη, όσο και από την Κρήτη, που είναι η βάση πάνω στην οποία έχει χτιστεί το μενού τους. Kύριο χαρακτηριστικό είναι οι απλές παραδοσιακές γεύσεις που παρουσιάζονται όμως με τρόπο εκλεπτυσμένο.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε με την άφιξη της κουκουβάγιας, όπως λένε στην Κρήτη τον γνωστό ντάκο, με ξύγαλο Σητείας, κρίταμο τουρσί και φρέσκια μαντζουράνα μαζί με μία “Κρητικοσαντορινιά” σαλάτα -θα την έλεγα εγώ- που είχε μέσα λίγο από όλα: ξεφλουδισμένη ντομάτα, κατσούνι, μικρές ψητές πατάτες με τη φλούδα τους, πικάντικη ρόκα, ελιές, κάπαρη, ξινομυζήθρα Αμαρίου και εφτάζυμο παξιμάδι, το οποίο -όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Γιώργος- η παράδοση στην Κρήτη θέλει να παρασκευάζεται μόνο από γυναίκες! Οι άντρες για την ακρίβεια πρέπει να λείπουν από το σπίτι. Η ιδιαιτερότητά του είναι πως αντί για μαγιά χρησιμοποιούν ρεβίθια!

Αφού μας σέρβιρε και σιγουρεύτηκε πως θα γευτούμε όλα τα υλικά της σαλάτας, ακολούθησαν δύο πιάτα με θαλασσινές μυρωδιές. Φιλέτο λαβράκι συνοδευόμενο από τσιγαριαστά χόρτα και σάλτσα λεμονιού με άρωμα κρόκου Ανάφης, την οποία σέρβιρε ο ίδιος σταγόνα σταγόνα. Χαριτολογώντας τον πείραζα ότι έφερε “την ένεσή μας”. Κάπου εκεί γέλασε και μας είπε ότι η επόμενη θα ήταν με σιρόπι σοκολάτας και αναρωτιόμασταν σε ποιο πιάτο θα ταίριαζε κάτι τέτοιο. Λιαστό χταπόδι ψητό, με ζεστή σαλάτα από φακές και… σταγόνες σοκολάτας! Ο σεφ είχε κάνει εκπληκτικό συνδυασμό για άλλη μια φορά!

Στην επιλογή των κυρίως, διαλέξαμε το ίδιο με την Ελένη γιατί “ένα πουλάκι είπε” πως είναι από τα καλύτερά τους πιάτα: αρνίσιο κότσι σιγοψημένο στο φούρνο για 5 ώρες με σκιουφικτά μακαρόνια, στάκα και φρεσκοτριμμένο ανθότυρο…Ό,τι και να πω θα είναι λίγο!

Το απολαύσαμε με κουβεντούλα με θέα αυτή τη φορά το κόκκινο φεγγάρι, το οποίο μας θύμιζε ότι δεν πρέπει να του δίνουμε λιγότερη σημασία, γιατί και αυτό δίνει τη δική του μοναδική ατμόσφαιρα στο τοπίο!

Μη νομίζετε ότι ξέχασα να σας πω για το γλυκό, ο αγαπημένος (πλέον) κύριος Γιώργος μας έφερε ένα πιάτο με σφακιανές πίτες με μυζήθρα, αρωματισμένες με ρακί, που σερβίρονται με θυμαρίσιο μέλι και φρέσκα μούρα. Μακάρι να είχα ένα ταπεράκι μαζί μου και να μπορούσα να πάρω και για το επόμενο πρωί. Ποιο επόμενο πρωί; Για όλη την εβδομάδα καλύτερα!

Η βραδιά μας στο Άλιος Ήλιος είχε έρθει στο τέλος της, αυτό που έμεινε με λίγες λέξεις ήταν εξαιρετικό προσωπικό, εξαιρετικές γεύσεις και υπέροχη θέα. Αν είναι ο δρόμος σας προς την Οία και θέλετε να περάσετε μία ξεχωριστή βραδιά επισκεφτείτε το και θα με θυμηθείτε. Τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας έχουν live πιάνο, άρπα και σαξόφωνο.

Περισσότερες φωτογραφίες από αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα γευστική εμπειρία μου ακολουθούν:


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.