Μεγάλες οι προοπτικές της γεωθερμίας στη Σαντορίνη

Μιχάλης Φυτίκας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η σημερινή (10/4/14) ομιλία του καθηγητή κ. ΜΙχάλη Φυτίκα, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, με θέμα “Αξιολόγηση των γεωθερμικών πόρων και των τρόπων αξιοποίησής τους στη Σαντορίνη”. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ομώνυμου ερευνητικού προγράμματος που έχει ανατεθεί από το Δήμο Θήρας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο κ. Φυτίκας παρουσίασε το ερευνητικό πρόγραμμα, τους στόχους και τις φάσεις εξέλιξής του και τόνισε ότι στη Σαντορίνη μπορεί να αναπτυχθούν και να εφαρμοσθούν πολλές γεωθερμικές εφαρμογές, καθώς η φύση έχει ιδιαίτερα προικίσει το νησί με ικανό γεωθερμικό δυναμικό.

Η ομιλία περιλάμβανε επιτυχημένα παραδείγματα και οικονομοτεχνικά δεδομένα από χρήσιμες εφαρμογές στον κόσμο και στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να έχουν εντυπωσιακή επιτυχία και στη Σαντορίνη.

Ο κ. Φυτίκας ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην αβαθή γεωθερμία, με αξιοποίηση της θερμότητας των χαμηλών θερμοκρασιών (μέχρι 25ºC) η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αγροτικές εφαρμογές (θερμοκήπια, ξηραντήρια,κλπ) και για θέρμανση/ψύξη κτηρίων όπως το κλειστο γυμναστήριο, το νοσοκομείο, ξενοδοχεία, σχολεία, κατοικίες, κ.ά.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη