22.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καθηγητές και σπουδαστές ΕΜΠ: Μεγάλος ο πλούτος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού

Share

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η φιλοξενία 70 σπουδαστών του 5ου εξαμήνου του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από τον Δήμο Θήρας.

Οι φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματός τους με αντικείμενο την ανάλυση παραδοσιακών οικισμών ανά την Ελλάδα, περιηγήθηκαν στους παραδοσιακούς οικισμούς της Οίας, Φοινικιάς, Φηρών, Μεσαριάς, Πύργου και Εμπορείου, μελετώντας και καταγράφοντας τον αρχιτεκτονικό πλούτο της θηραϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

ntua_apotyposi_0882
Αποτύπωση της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πύργο. Φωτογραφία: Κώστας Κωνσταντινίδης

Κοινή παραδοχή των σπουδαστών και των καθηγητριών που τους συνόδευαν, ο πραγματικά μεγάλος πλούτος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού μας καθώς και η ανάγκη για καταγραφή, μελέτη και διατήρησή του. Οι φοιτητές ενθουσιάστηκαν με το εύρος και την ποικιλία των ευρημάτων ανά οικισμό και έδωσαν υπόσχεση για περαιτέρω συνέχιση της μελέτης αυτής.

Μεταξύ των σπουδαστών που συμμετείχαν στην άσκηση συγκαταλέγονται και ξένοι φοιτητές από συνεργαζόμενα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια (από το πρόγραμμα Erasmus), ώστε να δοθεί η δυνατότητα πιθανής συνέχισης της έρευνας στο μέλλον σε διεθνές επίπεδο και μετάφρασης των εργασιών στα Αγγλικά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σαντορίνη, προορισμός όλο τον χρόνο», το οποίο προσβλέπει στην ανάδειξη της Θήρας όχι μόνο κατά την περίοδο του θέρους, αλλά σε όλη τη διάρκεια του έτους, η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα συμβάλλει στην εκπαιδευτική διάσταση του εγχειρήματος. Η ανάδειξη του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Σαντορίνης, ιδιαίτερα φέτος, χρονιά που σηματοδοτεί  τα 50 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου αρχιτέκτονα Λε Κορμπυζιέ, μπορεί να αποτελέσει ενδιαφέροντα πόλο στην κατεύθυνση αυτή.

Οι σπουδαστικές εργασίες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν σχέδια αποτύπωσης, κείμενα, φωτογραφίες και οποιοδήποτε άλλο υλικό συγκεντρωθεί, θα οργανωθούν σε ειδικές πινακίδες με τελικό στόχο την τοποθέτησή τους σε κάθε εξεταζόμενο οικισμό. Οι πινακίδες αυτές θα περιλαμβάνουν τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά κάθε οικισμού και θα αποτελούν σημείο αναφοράς τόσο για τον ντόπιο κάτοικο όσο και για τον επισκέπτη. Επιπλέον, το υλικό αυτό θα εκτεθεί με την ολοκλήρωσή του στη Σαντορίνη, αναδεικνύοντας έτσι το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η αρχιτεκτονική της Σαντορίνης διαχρονικά και στα τεκταινόμενα του 20ου και του 21ου αιώνα.

Το όλο εγχείρημα δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των τοπικών επιχειρήσεων του νησιού αλλά και των κατοίκων που καλοδέχτηκαν τους σπουδαστές και άνοιξαν τα σπίτια τους για καταγραφή.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Θήρας απευθύνει πολλές ευχαριστίες στους κατά τόπους «οδηγούς» των σπουδαστών, κα Βούλα Διδώνη (Οία/Φοινικά), κο Τάσο Μελιχούρτη (Φηρά), κο Νίκο Μαρτίδη (Μεσαριά), κο Λευτέρη Ζώρζο (Πύργο) και κα Κατερίνα Καραμολέγκου (Εμπορείο). Σημαντική επίσης στάθηκε και η βοήθεια της Εστίας του Πύργου ως προς την διάθεση των χώρων της για την μελέτη των φοιτητών.

Πολλές ευχαριστίες απευθύνονται επίσης στα καταλύματα που φιλοξένησαν τους σπουδαστές δωρεάν (Heliotopos, Casa Florina, Loizos, Lilium Villa, Kalma Hotel, Voreina Gallery Suites & Meltemi Suites), καθώς επίσης στη Blue Line Santorini και τον κ. Στέλλιο Σαρρή, που φρόντισε για τις ασφαλείς και δωρεάν μετακινήσεις τους στο νησί και στον κ. Γιώργο Χατζηγιαννάκη και το εστιατόριο Σελήνη για την ζεστή φιλοξενία του.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη