Μια μέρα στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας, στη Βλυχάδα

Κάθε εποχή είναι καλή για μια επίσκεψη στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας, στην παραλία της Βλυχάδας, σε έναν χώρο υποβλητικό, με πολλές ιστορίες να διηγηθεί. Πρόκειται για το παλιό εργοστάσιο τομάτας Δ.Νομικός που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε μουσείο προσφέροντας στους επισκέπτες του μια αναδρομή στο παρελθόν της Σαντορίνης, με άξονα την πορεία καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής της σαντορινιάς μικρόκαρπης τομάτας (τοματάκι Σαντορίνης).

Στο μουσείο ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τις παραδοσιακές μεθόδους που ακολουθούνταν από τους τοματοποιούς της Σαντορίνης, γνωρίζοντας παράλληλα την ιστορία του τόπου, των κατοίκων της και των παραδόσεών τους. Τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν μηχανές επεξεργασίας από το 1890, παλιά χειρόγραφα βιβλία του εργοστασίου, παλιά εργαλεία, τις πρώτες ετικέτες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό με μαγνητοσκοπημένες αφηγήσεις ανθρώπων που εργάστηκαν στο εργοστάσιο.

Αυτή την εποχή είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10:00-18:00, ενώ στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου θα είναι επισκέψιμο μέχρι πιο αργά. Το εισιτήριο εισόδου κοστίζει 5 ευρώ και περιλαμβάνει την ξενάγηση στον χώρο και για το τέλος γευσιγνωσία τοματοπολτού σε παξιμάδι και σαντορινιού κρασιού.

Από φέτος στον χώρο του μουσείου λειτουργεί και cafe όπου μπορεί κάποιος να γευθεί επιπλέον τοματοχυμό, σαντορινιά κρασιά και μοναδικά πιάτα τομάτας με ντόπια εδέσματα. Και στο πωλητήριο μπορεί βέβαια κανείς να βρει τοπικές λιχουδιές, χρηστικά αντικείμενα και έργα τέχνης από Έλληνες δημιουργούς.

Η επίσκεψη στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας ολοκληρώνεται ιδανικά με μια περιήγηση στον χώρο όπου φιλοξενείται το διεθνές φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης Orange Water 3, με την έκθεση Αντανακλάσεις Καταγωγής | Reflections of Origins ή ακόμα και με μια βόλτα στην μαγευτική παραλία της Βλυχάδας.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη