20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θέματα υγείας: Μου ανέβηκε η πίεση! Τι να κάνω;

Share

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Επανερχόμαστε πάλι σήμερα σε ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο. Αυτό είναι η απότομη αύξηση της πίεσης και πώς αντιμετωπίζεται.

Πρέπει αρχικά να γνωρίζουμε πως εξαιρετικά σπάνια η απότομη άνοδος της πίεσης, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η συνήθης άποψη πως αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο είναι εσφαλμένη. Το σύνολο σχεδόν των εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλεται σε απόφραξη (βούλωμα) του αγγείου και όχι σε σπάσιμο από την αυξημένη πίεση, που συμβαίνει πολύ σπανιότερα, είναι όμως πολύ πιο επικίνδυνο. Η απόφραξη των αρτηριών στο κεφάλι, οφείλεται σε αίτια που υπάρχουν για πολλά χρόνια, συνήθως πάνω από 15-20. Τέτοια αίτια είναι το κάπνισμα, η χρόνια και μόνιμα αυξημένη πίεση, το σάκχαρο και λιγότερο η χοληστερίνη.

Η πίεση όλων μας είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη και τιμές έως 18, 19 ή και 20 μπορεί να συμβούν και σε μη υπερτασικούς, κάτω από έντονο στρες ή έντονη σωματική κόπωση όπως σήκωμα πολύ μεγάλου βάρους. Αυτό όμως είναι μια φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπου και ΔΕΝ θέλει αντιμετώπιση. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η συνήθης πίεση σε ώρες ηρεμίας, επί μήνες. Έτσι ΠΟΤΕ δεν αρχίζουμε αγωγή για υπέρταση αν δεν είμαστε απολύτως σίγουροι πως η πίεσή μας είναι μόνιμα αυξημένη. Αυτό το βρίσκουμε με την μέτρησή της σε στιγμές ηρεμίας για έναν με δύο μήνες, ή ακόμα καλύτερα με τις ειδικές φορητές συσκευές μέτρησής της, για 70 με 80 φορές σε ένα 24ωρο. Επίσης είναι εντελώς ΛΑΘΟΣ, σε μια τυχαία μέτρηση της πίεσης, που βρέθηκε αυξημένη τιμή πχ 18, να χορηγούνται υπογλώσσια ή μασώμενα δισκία για άμεση μείωσή της, ή να γίνονται ενέσεις, συνήθως διουρητικών. Αυτές είναι πρακτικές κάποιων δεκαετιών πριν, που έχουν αποδειχτεί λανθασμένες.

[adning id="140783"]

Πρέπει να αποσυνδέσετε την υψηλή πίεση με τα πιθανά ενοχλήματα στο κεφάλι, διότι ο πονοκέφαλος σας ανεβάζει την πίεση και ΟΧΙ το αντίθετο. Το ίδιο αυξημένη πίεση θα βρίσκατε πχ σε πονόδοντο ή πονόκοιλο! Δεν νομίζω κανείς να έπαιρνε αντιυπερτασικά για να του φύγει ο πονόδοντος!

Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω αφορούν και την τυχαία άνοδο της μικρής ή διαστολικής πίεσης, αυτής που λανθασμένα ονομάζεται “της καρδιάς” και οδηγεί σε λάθος σκέψεις και φοβίες. Το να κάνει κάποιος πίεση πχ 190/120 δεν σημαίνει ότι είναι θέμα επείγοντος και θέλει απλά διερεύνηση και πιθανή μόνιμη αγωγή. Το να τρέχουμε την ώρα αυτή στα επείγοντα δεν έχει κάποιο νόημα.

Σε κάθε περίπτωση μιλάτε με τον κατάλληλο γιατρό πριν υπάρξει οποιαδήποτε χορήγηση φαρμάκων για υπέρταση και μην φοβάστε τυχαίες αυξημένες τιμές της, και βέβαια ΠΟΤΕ μην πάρετε από μόνοι σας φάρμακα φίλων ή συγγενών για υπέρταση. Η ζημιά που μπορεί να υποστείτε είναι μεγάλη!

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη