Ενοικιαστές αυτοκινήτων: Να δοθούν διευκρινίσεις για τη Διεθνή Άδεια Οδήγησης

Ακόμη και στο σημείο να αρνούνται ενοικιάσεις αυτοκινήτων σε τουρίστες εκτός ΕΕ έχουν φτάσει επιχειρήσεις Rent-a-Car λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί με τον πρόσφατο νόμο 4530/2018 του Υπουργείου Μεταφορών, όπως καταγγέλει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΤΕΕΑΕ).

Σε διάταξή του (άρθρο 31, παρ.2) ορίζονται βαριά πρόστιμα -που φτάνουν μέχρι και σε κατάσχεση οχήματος!- για την περίπτωση που θα ενοικιαστεί αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα σε άτομο που δεν έχει την απαιτούμενη άδεια οδήγησης. Μάλιστα, το πρόστιμο επιβάλλεται εξίσου ΚΑΙ στην επιχείρηση ΚΑΙ στον οδηγό.

Και ενώ σκοπός της διάταξης είναι να αποτρέψει αλλά και να τιμωρήσει όσους οδηγούν / ενοικιάζουν οχήματα χωρίς την κατάλληλη κατηγορία άδειας (Α’ για μοτοσικλέτα, Β’ για αυτοκίνητο κοκ), η έλλειψη διευκρινίσεων εκ μέρους του Υπουργείου έχει οδηγήσει σε παρερμηνεία και επιβολή βαριών προστίμων σε περιπτώσεις που ο οδηγός δεν είχε Διεθνή Άδεια Οδήγησης.

Η έλλειψη Διεθνούς Άδειας είναι, όπως αναφέρει ο ΣΤΕΕΑΕ, τυπική παράβαση, καθώς η ικανότητα για οδήγηση πιστοποιείται μόνο από την Εθνική Άδεια. Από μόνη της η Διεθνής Άδεια δεν έχει καμία ισχύ, απλά πρέπει να συνοδεύει την Εθνική γιατί έτσι ορίζουν Διεθνείς Διακρατικές Συμφωνίες και ο ΚΟΚ προβλέπει σημαντικά ηπιότερες κυρώσεις.

“Δεν θα πρέπει δε να παρακάμψουμε το γεγονός ότι η διάταξη για την απαιτούμενη Άδεια Οδήγησης κάνει διάκριση σε βάρος των Επιχειρήσεων Ενοικίασης Αυτοκινήτων αφού μόνο σε αυτές έχει εφαρμογή. Δηλαδή αν ιδιώτης δώσει σε φίλο, συγγενή κλπ. να οδηγήσει τη μοτοσικλέτα του χωρίς να έχει δίπλωμα Α’ Κατηγορίας, τότε δεν εφαρμόζονται τα πρόστιμα του ν.4530/2018, άρθρο 31, παρ.2. Και αυτό το θέμα είναι σοβαρό, αλλά τώρα εκείνο που προέχει είναι το Υπουργείο Μεταφορών να δείξει ευαισθησία και να διευκρινίσει άμεσα ότι η επίμαχη διάταξη του ν. 4530/2018, άρθρο 31, παρ. 2 δεν αφορά στη Διεθνή Άδεια Οδήγησης. Η καλοκαιρινή σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και δεν μπορούμε σαν χώρα να διακινδυνέψουμε την καλή εικόνα μας με τουρίστες που γυρνώντας στην πατρίδα τους θα την δυσφημίσουν” καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΤΕΕΑΕ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here